Karlo V., kralj Francuske

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Karlo V.

Karlo V. zvani Mudri francuski kralj od 1364. - 1380. godine.

Još prije stupanja na prijestolje u svojoj osamnaestoj godini Karlo V. je preuzeo vlast u zemlji kao regent u ime od Engleza zarobljenog oca Ivana II. 1356. godine. Njegovi pokušaji skupljanja otkupnine za oca su osim strašnog ekonomskog pritiska na stanovništvo završili neuspjehom. Novac nije uspio sakupiti niti sam Ivan II. po dolasku iz zarobljeništva.

Poslije očeve smrti 8. travnja 1364. godine Karlo V. je napokon postao slobodan upravljati državom po svojoj želji. U prvom razdoblju vladavine mir s Englezima sklopljen u vrijeme dogovora o otkupu Ivana II. još uvijek je držao. U kratkom ratu pretenzije kralja Navarre na francusku krunu su blokirane, ali to više manje mirno razdoblje nije potrajalo.

Početkom sedamdesetih godina 14-og stoljeća rat s Engleskom se nastavio s velikim uspjesima i još većim kritikama na način njegovog vođenja. Dok su mu otac i djed zagovarili velike odlučujuće bitke koje su na kraju gubili Karlo V. se borio neviteškim načinom. U trenutku pojavljivanja engleske vojske, francuska bi se raspršila izbjegavajući borbu. Taj način koji se pokazao efektnim u većini tadašnje Zapadne Europe je osuđen kao ne plemenitaški, kukavički. Još jedan razlog za takvu osudu se nalazio i u odbijanju ovog kralja da ikada otiđe na vojni pohod. On je na kraju bio uspješan, pošto se vojska kraljevstva podijelila na nekoliko manjih gotovo gerilskih odreda koji su vršili blokade gradova u rukama Engleske do trenutka njihove predaje. S druge strane velika vojska neprijatelja nikako nije mogla stići na vrijeme da spasi sve opsjednute gradove.

Takvo njegovo navodno kukavištvo udruženo s odbijanjem odlaska u križarski rat i dizanjem poreza za vojsku koja nikoga ne štiti (Francuska vojska je po svaku cijenu izbjegavala sukob s Engleskom) je dovelo do pobuna. Najvažnija od njih se desila u Parizu, ali stalne prijetnje vanjskog neprijatelja su rezultirale njihovim smirivanjima.


Pored ostalog kao veliki ljubitelj umjetnosti Karlo V. je osnovao prvu kraljevsku biblioteku.

Umro je 19. rujna 1380. godine samo da bi bio naslijeđen od maloljetnog sina Karla VI.

Poveznice[uredi VE | uredi]