Karlo XII.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karlo XII., naslikano 1697.

Karlo XII. poznat po svom nadimku " Aleksandar Sjevera " (Stockholm, 17. lipnja 1682. - okolica Fredrikshalda, danas Halden, 30. studenog 1718.) švedski kralj. Kao petnaestogodišnjak je zasjeo na prijestolje.

Karlo XII. je bio jedino preživjelo dijete kralja Karla XI. i Ulrike Eleonore. Dana 5. travnja 1697. umire njegov otac, a nedugo potom je i sâm bio okrunjen za švedskog kralja pod imenom Karl XII. Provodio je stroži apsolutizam po državi nego ijedan prijašnji kralj. U početku je uspješno ratovao ; 1700. pobijedio je Rusiju i Dansku a zatim i Poljsku.

U Poljskoj je maknuo tadašnjeg kralja Augusta II. s prijestolja, a Stanislawa Leszczyńskog je proglasio novim kraljem. Godine 1709. ponovno je pokrenuo rat protiv Rusije. Karlo XII. je prebjegao u Tursku. Tamo je pridobio naklonost turskog sultana Ahmeta III. koji je u njegovu korist započeo rat protiv Rusije. Međutim carska Rusija i Turska su sklopile mir i tako je sultan odmah prognao Karla XII. iz sultanata 1714. Pri povratku u Švedsku, Karlo je skupio vojsku i započeo ratovati protiv Norveške. U tom ratu je poginuo. Na prijestolje je zasjela njegova majka Ulrika.

Izvori[uredi | uredi kôd]