Kavkaski ovčar

Izvor: Wikipedija
Kavkaski ovčar
Klasifikacija FCI
Skupina psi čuvari
Odsjek
Pododsjek
Standard br. 328 na (en / fr)
Ime kavkazska ovčarka
Varijetet
Tip
Podrijetlo Gruzija, Armenija, Azerbajdžan, Rusija
Patronat
Visina 67-95cm
Masa 45-90 kg
Popis domaćih pasa

Kavkaski ovčar (gruz. კავკასიური ნაგაზი; Кавкасиури Нагази) je rasa pasa koja je popularna u Gruziji, Azerbajdžanu, Armeniji i u regiji sjevernog Kavkaza.

Opis[uredi | uredi kôd]

Kavkaski ovčar je specifična rasa snažnih kostiju, mišićav, pa čak i naravi kao mastif. Kavkaski ovčari su veliki psi, međutim, ne postoji određena maksimalna visina ili težina među njima. Minimalna visina za ženke varira između 67 i 75 centimetara, a težina varira oko 45 kilograma. Visina mužjaka je između 72 i 95 centimetara.

Mužjaci teže od 50 do 90 kg. Uši su visoko postavljene i prirodno spuštene. Kose oči su tamne. Njegov rep, visoko postavljen, u obliku srpa, povija se do skočnog zgloba. Dlaka mu je prava, debela, dok je poddlaka svjetlija i bujna. Autentični kavkaski ovčar je pas namijenjen za čuvanje stoke, veći od prosječnih dimenzija pasa, robusne konstitucije sa snažnim stavom i urođenim nepovjerenjenm prema strancima.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Podrijetlom iz regije po kojoj je dobio ime, ovaj veliki pastirski pas, sposoban je prilagoditi se vrlo različitim klimatskim uvjetima. Međutim ne spada u grupu ovčarskih pasa. To je pas čuvar koji je služio narodima Kavkaza kao čuvar stoke i doma, i kao pas za borbe.

Kavkaski ovčar je planinski pas čija je prirodna sredina planinska regija kao i stepska područja. Stoljećima je ovčarski pas, čuvar i pas za borbe pa je njegova odanost čak postala i legendarna. Neutrašivost, smjelost i tolerantnost na gotovo sve klimatske uvjete doprinijela je njegovoj rasprostranjenosti u gotovo sve dijelove bivšeg Sovjetskog Saveza tako da i tip varira u ovisnosti od njegove regije i namjene.