Kellyanne Conway

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kellyanne Conway
Kellyanne Conway

Savjetnica Predsjednika SAD-a
trenutačno
u službi od
20. siječnja 2017.
Prethodnik John Podesta
Rođenje 20. siječnja 1967.
Politička stranka Republikanci
Zanimanje politologinja, pravnica, aktivistica

Kellyanne Elizabeth Conway rođ. Fitzpatrick (Camden, New Jersey, 20. siječnja 1967.) američka je politologinja, pravnica i katolička aktivistica poznata po zalaganju za zaštitu života, braka i obitelji te promicanju kulture života i borbi za ljudska prava.[1] Trenutačno obnaša dužnost savjetnika Predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa, zajedno sa Steveom Bannonom i Dinom Powell. Članica je Republikanske stanke u kojoj obnaša dužnosti strateginje, statističarke i savjetnice.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je 1967. godine u Camdenu. Otac joj je bio irskog podrijetla, a radio je kao vozač kamiona, dok je majka talijanskih korijena radila u banci. Zahvaljujući svome irsko-talijanskom podrijetlu odrasla je u pobožnoj katoličkoj obitelji.[2] Budući da se njezin otac razveo od majke kad je imala tri godine, podigli su je majka, baka i dvije neudane tetke. Pohađala je srednju školu sv. Josipa u Hammontonu, gdje je maturirala 1985. godine.

Politologiju je diplomirala i doktoriala na Sveučilišu Trinity u Washingtonu, gdje je bila primljena u prestižno društvo doktora znanosti, jedno od najstarijih i najpoznatijih u Sjedinjenim Državama. Kasnije stječe naslov doktora prava pri Pravnoj školi Georgea Washingtona 1992. godine. Nekoliko godina nakon doktorata služila je i kao okružna tužiteljica i pomoćna sutkinja na Saveznom vrhovnom sudu u Washingtonu.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Petar Horvatić, Pro-life katolkinja i majka četvero djece Kellyanne Conway – imenovana savjetnicom Donalda Trumpa, Narod.hr, 29. prosinca 2016. (pristupljeno 5. veljače 2016.)
  2. Brent Johnson, Upoznajte Trumpovu kandidatknju za sajetnicu, rodom iz New Jerseya (engl.), www.nj.com, 26. rujna 2016. (pristupljeno 5. veljače 2016.)
  3. Mary Pascaline, Tko je Kellyanne Conway? (engl.), International Business Times, www.ibtimes.com, 13. prosinca 2016. (pristupljeno 5. veljače 2017.)