Pro-life pokret

Izvor: Wikipedija
Pro-life demonstracije u Londonu.
Spomen-obilježje pobačenoj djeci u Poljskoj.

Pro-life pokret (lat. pro=za, eng. life=život), često zvan i pokret protiv pobačaja b1, društveni je i politički pokret, koji se zauzima za "poštovanje i zaštitu vrijednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti". Glavno djelovanje je protivljenje pobačaju, te protivljenje eutanaziji, kloniranju, smrtnoj kazni, manipulaciji nad ljudskim embrijima i sl. Prema članovima pro-life pokreta, on "promiče vrijednosti obitelji, braka, majčinstva i poštovanje starijih i hendikepiranih osoba."

Zagovornici pro-life pokreta smatraju da ljudski život počinje začećem. Zalažu se da ljudsko biće dobije pravni status osobe od trenutka začeća. Također, zalažu se za pravnu zaštitu od začeća do prirodne smrti i za poništenje zakona koji omogućuju pobačaj i eutanaziju.

Pro-life pokret uglavnom podupiru kršćani (katolici, pravoslavni i konzervativni protestanti) te manje grupe Židova i hindusa. Katolička Crkva i sve Pravoslavne Crkve protive se pobačaju u svim okolnostima, osim u slučaju da je ugrožen život majke.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U SAD-u u ranim 70.-im godinama 20. stoljeća, protiv pobačaja bili su katolički biskupi i elitni odvjetnici, političari i liječnici. Nakon sudskog procesa Roe protiv Wadea, 1973. godine, pro-life pokret u SAD-u postao je masovan. Na godišnjicu sudskog procesa Roe protiv Wadea, 22. siječnja svake godine ispred zgrade Vrhovnog suda u Washingtonu održava se Hod za život, koji okupi i do pola milijuna sudionika.[1]

U Francuskoj, pro-life pokret nastao je 1971. godine. Predvodio ga je pedijatar i genetičar Jérôme Lejeune, koji je otkrio povezanost bolesti s kromosomskim nepravilnostima. Bio je prijatelj pape Ivana Pavla II. i nakon smrti 1994. godine, kandidat je za sveca.

U Madridu okupilo se milijun ljudi 17. listopada 2009. godine na prosvjedu protiv legalizacije pobačaja.

S druge strane, zagovornici prava na lako dostupan i legalan pobačaj okupljeni su u pro-choice pokret.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

b1  Pokret protiv pobačaja (engl. anti-abortion movement) nije naziv kojim se opisuju pripadnici i predstavnici pro-life pokreta, već se tim izrazom pro-life pokret opisuje u tkzv. "medijima glavne struje" i to u onim pro-choice usmjerenja.[2]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Over 500 000 at March for Life Catholic News World, 27. siječnja 2013. (pristupljeno 28. travnja 2020.)
  2. Anti-Abortion vs. Pro-Life Inačica izvorne stranice arhivirana 26. siječnja 2018. abortionreason.com (pristupljeno 28. svibnja 2018.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]