Pro-life pokret

Izvor: Wikipedija
Okupljanje pristaša pokreta u Londonu.
Spomen-obilježje pobačenoj djeci u Poljskoj

Pro-life pokret (lat. pro – za, eng. life – život) ili pokret za život, od protivnika često zvan i pokret protiv pobačaja, b1 društveni je i politički pokret koji se zauzima za poštovanje i zaštitu vrijednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti, temeljem prava na život. Glavno djelovanje je protivljenje pobačaju, eutanaziji, kloniranju, smrtnoj kazni, manipulaciji ljudskim embrijima i inim medicinskim i pravnim praksama koje članovi pokreta drže neetičnima te izgradnja kulture života.

Zagovornici pokreta smatraju da ljudski život počinje začećem. Zalažu se da ljudsko biće dobije pravni status osobe od trenutka začeća. Također, zalažu se za pravnu zaštitu od začeća do prirodne smrti i za poništenje zakona koji omogućuju pobačaj i eutanaziju.

Pro-life pokret uglavnom podupiru kršćani (katolici, pravoslavni i neki protestanti) te manje skupine Židova i hindusa. Katolička Crkva i sve Pravoslavne Crkve protive se pobačaju u svim okolnostima, osim u slučaju da je ugrožen život majke, a dijete (fetus) je preminuo u materinici („dvostruki učinak” Tome Akvinskoga).[nedostaje izvor]

S druge strane, zagovornici prava na lako dostupan i legalan pobačaj okupljeni su u pro-choice pokret.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U SAD-u su u ranim 1970.-im godinama protiv pobačaja bili katolički biskupi i različiti odvjetnici, političari i liječnici. Nakon sudskog procesa Roe protiv Wadea 1973. godine pro-life pokret u SAD-u postao je masovan. Na godišnjicu sudskog procesa Roe protiv Wadea, 22. siječnja svake godine ispred zgrade Vrhovnog suda u Washingtonu održavao se Hod za život, okupljajući i do pola milijuna sudionika.[1]

U Francuskoj, pro-life pokret nastao je 1971. godine. Predvodio ga je pedijatar i genetičar Jérôme Lejeune, koji je otkrio povezanost bolesti s kromosomskim nepravilnostima.

U Madridu se 17. listopada 2009. godine okupio milijun ljudi na prosvjedu protiv legalizacije pobačaja.

Popularna kultura[uredi | uredi kôd]

Više je filmova nadahnuto tematikom pro-life pokreta. U SAD-u su poznatiji dokumentarac Nijemi krik, a od igranih filmova Neplanirano, nadahnut istoimenom knjigom Abby Johnson.

U Hrvatskoj je snimljeno više dokumentarnih filmova (pr. 40 dana) te animirani film Zašto su došli vlakom.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

b1  Pokret protiv pobačaja (engl. anti-abortion movement) nije naziv kojim se opisuju pripadnici i predstavnici pro-life pokreta, već tim izrazom pokret opisuju članovi pro-choice pokreta i neki mediji.[2]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Over 500 000 at March for Life Catholic News World, 27. siječnja 2013. (pristupljeno 28. travnja 2020.)
  2. Anti-Abortion vs. Pro-Life Arhivirana inačica izvorne stranice od 26. siječnja 2018. (Wayback Machine) abortionreason.com (pristupljeno 28. svibnja 2018.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]