Kirka pruža čašu Odiseju

Izvor: Wikipedija
Kirka pruža čašu Odiseju
John William Waterhouse, 1891.
ulje na platnu
149 × 92 cm
Oldham, Galerija Oldham
Portal: Likovna umjetnost

Kirka pruža čašu Odiseju (eng. Circe Offering the Cup to Ulysses) je ulje na platnu engleskog prerafaelitskog slikara Johna Williama Waterhousea koji je poznat po svojim slikama s tematikom iz grčke mitologije i književnosti.

Slika je nastala 1891. godine a inspirirana je grčkom čarobnicom Kirkom na čijem otoku se našla Odisejeva družina u potrazi za hranom i vodom.[1] Sam Odisej poslao je 23 mornara da istraže otok te su naišli na Kirku koja im je ponudila hranu koja je bila otrovana njezinim magičnim napitcima.[1] Ta hrana ih je pretvorila u svinje dok je Euriloh jedini pobjegao i upozorio Odiseja.[1] Neustrašivi Odisej odlazi po svoje ljude a na putu ga presreće Hermes te ga savjetuje da nađe posebnu biljku koja će ga čuvati od Kirkinih napitaka.[1] Nakon što se Odisej pokazao otpornim na njene napitke, uperio je nož prema Kirki koja se odmah predaje te vraća njegove mornare u ljudsko obličje.[1]

Djelo se danas nalazi u galeriji Oldham u istoimenom gradu dok ju je muzej ustupio za izložbe u Kini.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e Circe Offering the Cup to Ulysses
  2. Oldham Stories: Encounters with our Collections. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. veljače 2015. Pristupljeno 3. veljače 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)