Klaus Iohannis

Izvor: Wikipedija
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

6. Predsjednik Rumunjske
trenutačno
u službi od
21. prosinca 2014.
Premijer(i) Victor Ponta
Dacian Cioloș
Sorin Grindeanu
Prethodnik Traian Băsescu
Rođenje 13. lipnja 1959.
Politička stranka Demokratski forum Nijemaca u Rumunjskoj (1990. - 2013.)
Nacionalni liberali (2013. - 2014.)
Neovisni (2014. - )
Zanimanje profesor fizike, pedagog, političar

Klaus Werner Iohannis (Sibiu, 13. lipnja 1959.) rumunjski je političar njemačkoga podrijetla i šesti predsjednik Rumunjske. Pripada zajednici Transilvanijskih Sasa, podskupini njemačke nacionalne manjine na području Rumunjske.[1] Prije ulaska u politiku radio je kao profesor fizike, pedagog i školski nadzornik u rodnom Sibiuu, gdje je između 2000. i 2014. godine obnašao dužnost gradonačelnika iz redova Demokratskoga foruma Nijemaca u Rumunjskoj.

Unatoč malobrojnoj njemačkoj zajednici u Sibiu, Iohannis je za gradonačelnika biran četiri puta: 2000., 2004., 2008. i 2012., zahvaljujući politikama obnove poduzetništva i razvoju turizma. Za njegova mandata, Sibiu je više puta bio izabran za nacionalno turističko odredište godine, te je 2007., zajedno s Luxembourgom bio europski glavni grad kulture.
U veljači 2013. godine, Iohannis postaje član Nacionalne liberalne stranke i njezin potpredsjednik, a sljedeće godine i predsjednik.

Iohannis je prvi rumunjski predsjednik izabran i redova neke nacionalne manjine i prvi predsjednik nakon Rumunjske revolucije 1989. koji ni na koji način (politički ili ideološki) nije povezan s prijašnjim komunističkim režimom.[1] Glavna obilježja njegove predsjedničke politike su borba protiv podmitljivosti u državnim i javnim službama, jačanje gospodarskih i političkih veza s rumunjskim iseljeništvom, suočavanje s komunističkom prošlošću (lustracija i dekomunizacija) i gospodarska obnova malog i srednjeg poduzetništva uništenog za vrijeme izvlaštenja u komunističkom režimu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Robert Schwarz, Protestant njemačkog podrijetla novi je predsjednik Rumunjske, Večernji list BiH, www.vecernji.ba, 17. studenog 2011. (pristupljeno 19. veljače 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Klaus Iohannis