Prijeđi na sadržaj

Kneginja Milica

Izvor: Wikipedija
Kneginja Milica

Kneginja Milica (*oko 1335. – †11. studenog 1405.), je bila žena srpskog kneza Lazara i pravoslavna svetica.

Porijekom je iz vladarske loze Nemanjića. Njen otac bio je knez Vratko, u narodnoj tradiciji poznatiji kao Jug Bogdan. Vratko je bio praunuk Nemanjinog sina Vukana i unuk Vukanovog sina Dimitrija u monaštvu Davida. David je sazidao manastir Davidovicu i svetkuje se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi 7. listopada.

Milica je rođena oko 1335. godine, a oko 1353. udala se za Lazara Hrebeljanovića. Poslije smrti cara Uroša, Lazar postaje knez Raške s prijestolnicom u Kruševcu. Ona i Lazar imali su tri sina (Dobrivoj, Stefan i Vuk) i pet kćeri (Jelena, Mara, Dragana, Teodora i Olivera).

Kad joj je muž 1389. poginuo u Kosovskoj bitci, Milica je upravljala narodom i državom, jer su joj sinovi bili još djeca. To su za državu bila teška vremena. Kada je njen stariji sin Stefan odrastao, postao je vladar. Tada je mogla napustiti državne poslove. Otišla je sa svojom rođakom Jefimijom u manastir Ljubostinju, koji je sama osnovala. U njemu se zamonašila i dobila ime Evgenija. Pred smrt je primila monaški zavjet velike shime i dobila novo ime Efrosinija. U manastiru Ljubostinji provela je svoje posljednje dane. Tu je i preminula 11. studenog 1405. godine, i sahranjena.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • U narodnoj predaji knez Lazar se često naziva carem pošto je bio najveći oblasni gospodar i nasljednik cara Uroša. U skladu s tim se i Milica često naziva carica Milica.
  • "Rubin" Kruševac proizvodi vino koje nosi ime kneginje Milice.

Ulica[uredi | uredi kôd]

Ulica Kneginje Milice se nalazi u opštini Lazarevac, u naselju Lukavica. Dugačka je oko 250m. Seče se s Kolubarskim trgom i ulicom Živojina Žujovića.

Statua kneginje Milice u Trsteniku
Kneginja Milica

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]