Knez (pjevač)

Izvor: Wikipedija
Knez
Ime u rodnom listuNenad Knežević
Rođen/a5. prosinca 1967.
Cetinje, Crna Gora
(tada SFR Jugoslavija)
Žanr/ovipop
Djelatno razdoblje1992. – danas
Producentska kućaPGP RTB (1994. – 1996.)
ZaM (1996.)
City Records (2000. –)
AngažmanVisoka frekvencija
The Moon Band
Montenegro Band

Nenad Knežević, poznat kao Knez, (Cetinje, 5. prosinca 1967. ), crnogorski pop pjevač i kantautor.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Nenad Knezević Knez, rođen je 5. prosinca 1967. godine u Cetinju u glazbenoj obitelji.[1] Prvi javni nastup imao je u dobi od šest godina kada je na dječjem festivalu Naša radost u Titogradu, nakon čega postaje solista dječjeg zbora Suncokrili.[2]

U srednjoj školi s gitaristom Leom Đokajem osniva svoj prvi bend — Visoka frekvencija. U to vrijeme nastaju pjesme Da l' si ikada mene voljela i Kao magija, koje će mu kasnije donijeti veliku popularnost.[1] Zatim osniva The Moon Band s kojim nastupa po crnogorskom primorju. Posle toga s ocem, Milijem Kneževićom, i drugim crnogorskim glazbenicima nastupa u grupi Montenegro Band, u kome stiče veliko koncertno iskustvo.[2]

Solo karijera[uredi | uredi kôd]

Godine 1992., Knez je započeo svoju solo karijeru nastupom na festivalu "МЕСАМ" s pjesmom Da l' si ikada mene voljela.[2] Svoj prvi album Kao magija koji je doživio veliki uspjeh, a Knezu donio nagrade album godine (PGP RTB), Oskar popularnosti, Zlatni hit, Zlatna kaseta, Zlatna palma, Melko i dr.[2] Dvije godine kasnije izlazi mu drugi album, Iz dana u dan, a treći album, Automatic (1996.), obara sve rekorde prodaje. Dotadašnji uspjeh proslavio je velikim koncertom u beogradskom Sava centru.

Od 2013. godine učestvuje u emisiji Tvoje lice zvuči poznato koja se prikazuje na Prvoj srpskoj televiziji.

Pjesma Eurovizije 2015.[uredi | uredi kôd]

Dana 31. listopada 2014. objavljeno je kako će Knez predstavljati Crnu Goru na Pjesmi Eurovizije 2015. u Beču.[3] Nastupio je s pjesmom "Adio", čiju glazbu potpisuje Željko Joksimović, te je osvojio 13. mjesto u finalu, što je u tom trenutku bio najbolji plasman Crne Gore na tom natjecanju.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Albumi[uredi | uredi kôd]

Singlovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Kao magijaArhivirana inačica izvorne stranice od 2. ožujka 2009. (Wayback Machine), Balkanmedia.com
  2. a b c d Knez - Biografija, Svaštara.com
  3. Jiandani, Sanjay. 31. listopada 2014. Montenegro: Knez to Vienna!. esctoday.com. ESCToday. Pristupljeno 25. studenoga 2017.
  4. Discography of Knez (engl.)