Pjesma Eurovizije 2015.

Izvor: Wikipedija
Pjesma Eurovizije 2015.
"Building Bridges"

Nadnevak 19. svibnja (1. poluzavršnica)
21. svibnja (2. poluzavršnica)
23. svibnja (završnica)
Voditelji Mirjam Weichselbraun
Alice Tumler
Arabella Kiesbauer
Conchita Wurst (Green Room)
Televizijski domaćin ORF
Mjesto Wiener Stadthalle, Beč
Pobjednik Švedska
Sustav glasovanja
Bodove će, u omjeru 50:50, dodijeliti nacionalni žiri i gledatelji svojim pozivima ili SMS-ovima. Bodovi će se dijeliti 12, 10, 8 – 1 za 10 najdražih pjesama.
Broj sudionica 40
Prvonastup Australija
Povratak Cipar
Češka
Srbija
Odustajanje Ukrajina
Nula bodova Austrija
Njemačka
Kronologija
2014.   2016. ►  

██ Zemlje finalisti

██ Zemlje koje su eliminirane u polufinalu

2015.

██ Zemlje koje su sudjelovale u prošlosti, no neće 2015.

Pjesma Eurovizije 2015. bio je jubilarni 60. Eurosong, koji je održan u Beču zahvaljujući pobjedi Conchite Wurst na Pjesmi Eurovizije 2014. s pjesmom "Rise Like a Phoenix". Poluzavršne večeri održane su 19. svibnja i 21. svibnja, dok je završnica Eurovizije 2015. predviđena za subotu, 23. svibnja 2015.[1]

Ovo je drugi put da je Austrija domaćin Eurosonga nakon 1967. godine. Edgar Böhm, glavni voditelj zabavnog programa ORF-a najavljen je kao izvršni producent natjecanja.

Svoje sudjelovanje na natjecanju potvrdilo je 40 država, uključujući povratak Cipra, Češke i Srbije, te odustajanje Ukrajine od natjecanja zbog financijskih i političkih problema. Australija se prvi put natječe kao gošća u povodu 60. godišnjice ovoga showa.

Pobijedio je Švedski predstavnik Måns Zelmerlöw s pjesmom ''Heroes'' s osvojenih 365 bodova. Ovom pobjedom Švedska je postala prva država koja je pobijedila dva puta u 21. stoljeću. Drugoplasirana je Rusija s 303 boda, a treće mjesto zauzela je Italija s 292 boda. Ovo je prvi put u povijesti da prva tri mjesta imaju više od 280 bodova. Na četvrtom mjestu se našla Belgija kojoj je ovo ujedno i najbolji plasman još od 2003. godine. Gost Australija završila je na izvrsnom petom mjestu osvojivši 196 bodova. Vrijedne spomena su još Latvija i Izrael koje su nakon šest godina (Latvija) i četiri godine (Izrael) uspjeli doći do finala te pritom biti u najboljih 10.

Posljednje su Austrija (domaćin) i Njemačka koje nisu osvojile niti jedan bod. Ovo je prvi put još od 2003. godine da je barem jedna zemlja dobila 0 bodova u velikom finalu. Također, Austrija je postala prva zemlja domaćin koja nije dobila niti jedan bod u svih 60 godina natjecanja.

Iako nije ušla u finale Češka Republika zabilježila je svoj najbolji plasman, kao i Crna Gora koja je u finalu završila kao 13. zemlja s 44 boda.

Ponovno je postavljen rekord u broju gledatelja, zabilježeno je čak 197 milijuna gledatelja, 2 milijuna više nego 2014. godine.

Lokacija održavanja[uredi | uredi kôd]

Mjesto održavana Eurosonga 2015., Wiener Stadthalle u Beču.

Nakon pobjede Austrije u prošlogodišnjem natjecanju, austrijska televizijska kuća objavila je imena gradova u kojima bi se natjecanje moglo održati: spomenuti su Graz, Innsbruck, Beč, Klagenfurt, Oberwart i Wels. Beč glavni grad, ima dvije solucije za mjesto održavanja, a to su Wiener Stadthalle koja svake godine ugošćuje Erste Bank Open turnir u tenisu, zajedno s mnogim koncertima i događanjima tijekom cijele godine, te Sajamsku dvoranu. Graz, drugi po veličini austrijski grad imao je dvije dvorane: Stadthalle Graz i Zabavni Centar Graz. I Klagenfurt je imao mjesto za održavanje natjecanja, a to je Hypo Group Arena, koja bi trebala izgraditi krov, jer tako nalažu pravila. Također u utrku se uključio i Innsbruck sa svojom Olimpijskom Sportskom Dvoranom. U utrku su se uključili i Linz sa svojom dvoranom Brucknerhaus, no prema standardima ona je premala da bi se u njoj održalo natjecanje. Geografski blizu Linza je i Wels je također pokazao želju za održavanjem natjecanja. Gornja Borta sa svojom Izložbenom dvoranom i kao zadnji grad koji je pokazao zainteresiranost je Vorarlberg za Narodnim kazalištem.

29. svibnja 2014. domaćini i EBU donijeli su neke naloge i detalje o mjestu natjecanja. Naveli su da mjesto mora biti slobodno najmanje 6 do 7 tjedana prije natjecanja i jedan tjedan poslije zaključivanja natjecanja. Izabarano mjesto ne smije biti otvoreno, ali mora imati ventilaciju i kapacitet od najmanje 10 000 mjesta, a minimalna visina stropa mora biti visoka 15 metara koji je izoliran za zvuk i svjetlo. Green Room mora biti smještena u areni ili blizu ako je to moguće s kapacitetom od 300 mjesta. Dodatni prostori moraju imati najmanje 6 000 m2 koji će imati 2 catering štanda, sobu za gledanje, make-up sobe, svlačionice i komentatorske prostorije za približno 50 komentatora. Odvojeni uredi moraju biti otvoreni između 11. i 24. svibnja 2015. s prostorom od najmanje 4 000 m2 u prostoru za smještaj Press-centra s kapacitetom od najmanje 1 500.

Dana 21. lipnja 2014. ORF je izjavio da su 3 grada (Beč, Innsbruck i Graz) odabrani između ostalih.

Dana 6. kolovoza 2014. Beč je odabran za grad, a Wiener Stadthalle kao dvorana.

Grad Dvorana Bilješke
Gradovi kandidati
Graz Sportska dvorana Organizator Europsko prvenstvo u rukometu – Austrija 2010.
Innsbruck Olimpijska dvorana
Beč Wiener Stadthalle, Dvorana D
Neuspjeli pokušaji
Klagenfurt Hypo Group Arena Bio je jedan od stadiona-domaćina Europskog prvenstva u nogometu 2008. godine.
Gornja Borta Messezentrum
Beč Schönbrunn
Zračna luka Beč
Heldenplatz
Marx hall
Trabrennbahn Krieau
Wels Messehalle

Semafori u Beču[uredi | uredi kôd]

Beč je uveo nove, privremene semafore na kojima su bili naslikani istospolni parovi kako se drže za ruke ili grle. Uvedeni su kao dio događaja koji su prethodili temi ovogodišnjeg Eurosonga koja je promocija tolerancije i uopćene uključivosti više osoba.

Službeni partneri[uredi | uredi kôd]

Službeni partneri natjecanja su:

 • Austrijska pošta (njem. Österreichische Post)
 • Američka softverska tvrtka Microsoft
 • Njemački proizvođač rasvjete Osram
 • Nacionalna turistička zajednica Republike Austrije

Format[uredi | uredi kôd]

Natjecanje će se sastojati od 2 polufinala, format koji je u upotrebi od 2008. Deset država koje budu imale najbolji plasman iz svakog polufinala će imati mogućnost ponoviti isto u velikom finalu zajedno sa zemljom domaćinom – Austrijom i 5 glavnih država pokrovitelja (poznatih kao Velikih 5): Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Krajem 2011. godine objavljeno je od strane EBU-a da su počela arhiviranja svih natjecanja od 1956. godine te da se nadaju da će uspjeti završti do 60. godišnjice natjecanja – 2015. Kasnije je objavljeno da je arhiva spremna i da će ce prikazti na spomenutu godinu. Sadržaj će biti dostupan novinarima u emitiranom formatu, a odabrani sadržaj arhiva će biti dostupan javnosti putem službene web-stranice Eurovizije.

Ždrijeb polufinala[uredi | uredi kôd]

Ždrijeb za polufinala bio je održan 26. siječnja 2015. u Bečkoj gradskoj vijećnici (njem. Wiener Rathaus). Zemlje sudionice (osim direktnih finalista, velike petorke i Austrije) bile su podijeljene u pet šešira, formiranih na osnovu povijesti razmjene bodova između pojedinih država u posljednjih 10 godina, na osnovu kojih su poslije izvučeni sudionici po polufinalima.

Sastav šešira je bio sljedeći:

Šešir broj 1 Šešir broj 2 Šešir broj 3 Šešir broj 4 Šešir broj 5

Vizualni izgled[uredi | uredi kôd]

31. srpnja 2014. Europska radiodifuzijska unija je predstavila novi redizajnirani logo kao znak proslave 60. godišnjice natjecanja. 11. rujna 2014. je objavljeno da će slogan glasiti "Building Bridges" (Gradimo mostove). Grafički dizajn natjecanja predstavljen je 25. studenog 2014.

Razglednice[uredi | uredi kôd]

Razglednice ovogodišnjeg Eurosonga također spominju službeni slogan ''Building Bridges ''. U razglednici svaki od spotova počinje na način da svaki od sudionika dobije pozivnicu za ovogodišnji Eurosong u Austriji u državi u kojoj živi. Točnije poziv je u jednu od devet regija u Austriji. Priča se nastavlja u smislu da svaki od sudionika prođe kroz jednu od regija pokušavajući doći do Beča, mjesta održavanja Eurosonga. Zadatci na spotu variraju od kulture do sporta, ekonomije do znanosti ili od tradicionalnog do modernog.

Voditelji[uredi | uredi kôd]

Dana 28. listopada 2014. ORF je odredio da će sastav voditelja činiti ženski trojac: Mirjam WeichselbraunAlice Tumler i Arabella Kiesbauer. Pobjednica Pjesma Eurovizije 2014. Conchita Wurst će biti domaćin u Green Roomu. Bit će ovo prvi put da sastav voditelja čine tri žene.

Države sudionice[uredi | uredi kôd]

██ Sudionici prvog polufinala

██ Sudionici drugog polufinala

██ Finalisti koji su glasovali u prvom polufinalu

██ Finalisti koji su glasovali u drugom polufinalu

██ Država koja glasuje u oba polufinala (Australija)

23. prosinca 2014. godine svoje sudjelovanje potvrdilo je 39 država. Cipar i Srbija vraćaju se nakon jednogodišnje stanke, dok se Češka Republika vraća nakon čak 5 godina. Ukrajina je nakon 12 uspješnih godina odustala zbog financijske krize te stanja u regiji Donbass.

Poziv Australiji na natjecanje[uredi | uredi kôd]

10. veljače 2015. EBU je objavio kako je pozvao Australiju (kao 40. zemlju natjecateljicu) da sudjeluje u finalu natjecanja, koju zastupa SBS – dugogodišnji prijenosnik Eurosonga u toj zemlji. Sudjelovanje Australije bit će jednogodišnji događaj u čast 60-godišnice Eurosonga, popularnog showa među Australcima. U slučaju pobjede Australije, ova zemlja će imati mogućnost povratka, no natjecanje će se održati u jednom od gradova za koje čelni ljudi SBS-a odluče. Također SBS će biti i suorganizator toga natjecanja. EBU je također objavio mogućnost sličnih poziva o sudjelovanju izvaneuropskih država na natjecanju.

Izvođači povratnici[uredi | uredi kôd]

Država Izvođač Prijašnji nastup(i)
Armenija Inga Arshakyan 2009.
Azerbajdžan "Elnur Huseynov" 2008.
San Marino Michele Perniola DpE 2013.
San Marino Anita Simoncini DpE 2014.
Malta Amber 2012.
Bjelorusija Uzari 2011.
Slovenija Raay 2014.

Prvo polufinale[uredi | uredi kôd]

Australija, Austrija, Francuska i Španjolska sudjeluju u glasovanju u ovom polufinalu.

# Država Jezik Izvođač Pjesma Prijevod Pozicija Bodovi
01. Moldavija engleski Eduard Romanyuta I Want Your Love Želim tvoju ljubav 11. 41
02. Armenija engleski Genealogy Face Of Shadow Lice Sjene 07. 77
03. Belgija engleski Loïc Nottet Rhythm Inside Unutarnji ritam 02. 149
04. Nizozemska engleski Trijntje Oosterhuis Walk Along Prošetajmo zajedno 14. 33
05. Finska finski Pertti Kurikan Nimipäivät Aina mun pitää Uvijek sam morao 16. 13
06. Grčka engleski Maria Elena Kiriakou One Last Breath Posljednji uzdah 06. 81
07. Estonija engleski Elina Born & Stig Rästa Goodbye to Yesterday Zbogom za jučer 03. 105
08. Sjeverna Makedonija engleski Daniel Kajmakoski Autumn Leaves Jesensko lišće 15. 28
09. Srbija engleski Bojana Stamenov Beauty Never Lies Ljepota nikad ne laže 09. 63
10. Mađarska engleski Boogie Wars for Nothing Ratovi nizašto 08. 67
11. Bjelorusija engleski Uzari & Maimuna Time Vrijeme 12. 39
12. Rusija engleski Polina Gagarina A Million Voices Milijun glasova 01. 182
13. Danska engleski Anti Social Media The Way You Are Takva kakva si 13. 33
14. Albanija[2] engleski Elhaida Dani I'm Alive Živa sam 10. 62
15. Rumunjska rumunjski, engleski Voltaj De la capăt (All Over Again) Ispočetka 05. 89
16. Gruzija engleski Nina Sublatti Warrior Ratnik 04. 98

Drugo polufinale[uredi | uredi kôd]

Australija, Njemačka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo sudjeluju u glasovanju u ovom polufinalu.

# Država Jezik Izvođač Pjesma Prijevod Pozicija Bodovi
01. Litva engleski Monika Linkytė & Vaidas Baumila This Time Ovaj put 07. 67
02. Irska engleski Molly Sterling Playing With Numbers Igra brojevima 12. 35
03. San Marino engleski Michele Perniola & Anita Simoncini Chain Of Light Lanac Svjetlosti 16. 11
04. Crna Gora crnogorski Knez Adio 09. 57
05. Malta engleski Amber Warrior Ratnica 11. 43
06. Norveška engleski Mørland & Debrah Scarlett A Monster like Me Čudovište poput mene 04. 123
07. Portugal portugalski Leonor Andrade Há um mar que nos separa Razdvaja nas more 14. 19
08. Češka engleski Marta Jandová & Václav Noid Bárta Hope Never Dies Nada umire posljednja 13. 33
09. Izrael engleski Nadav Guedj Golden Boy Zlatni dečko 03. 151
10. Latvija engleski Aminata Savadogo Love Injected Ubrizgati ljubav 02. 155
11. Azerbajdžan engleski Elnur Huseynov Hour of the Wolf Vučje vrijeme 10. 53
12. Island engleski María Ólafsdóttir Unbroken Neslomljiva 15. 14
13. Švedska engleski Måns Zelmerlöw Heroes Heroji 01. 217
14. Švicarska engleski Mélanie René Time to Shine Vrijeme za sjaj 17. 4
15. Cipar engleski Giannis Karagiannis One Thing I Should'Have Done Jedino što sam trebao učiniti 06. 87
16. Slovenija engleski Maraaya Here for You Tu za tebe 05. 92
17. Poljska engleski Monika Kuszynska In the name of Love U ime ljubavi 08. 57

Finalisti[uredi | uredi kôd]

# Država Jezik Izvođač Pjesma Prijevod Pozicija Bodovi
01 Slovenija engleski Maraaya "Here for You" Tu za tebe 14. 39
02 Francuska francuski Lisa Angell "N'oubliez pas" Ne zaboravi 25. 4
03 Izrael engleski Nadav Guedj "Golden Boy" Zlatni dečko 09. 97
04 Estonija engleski Elina Born & Stig Rästa "Goodbye to Yesterday" Zbogom za jučer 07. 106
05 Ujedinjeno Kraljevstvo engleski Electro Velvet "Still in Love with You" Još te volim 24. 5
06 Armenija engleski Genealogy "Face the Shadow" Lice sjene 16. 34
07 Litva engleski Monika Linkytė & Vaidas Baumila "This Time" Ovaj put 18. 30
08 Srbija engleski Bojana Stamenov "Beauty Never Lies" Ljepota nikad ne laže 10. 53
09 Norveška engleski Mørland & Debrah Scarlett "A Monster Like Me" Čudovište poput mene 08. 102
10 Švedska engleski Måns Zelmerlöw "Heroes" Heroji 01. 365
11 Cipar engleski John Karayiannis "One Thing I Should Have Done" Jedino što sam trebao učiniti 22. 11
12 Australija (gost) engleski Guy Sebastian "Tonight Again" Ponovno večeras 05. 196
13 Belgija engleski Loïc Nottet "Rhythm Inside" Unutarnji ritam 04. 217
14 Austrija (domaćin) engleski The Makemakes "I Am Yours" Tvoj sam 26. 0
15 Grčka engleski Maria Elena Kyriakou "One Last Breath" Posljednji uzdah 19. 23
16 Crna Gora crnogorski Knez "Adio" 13. 44
17 Njemačka engleski Ann Sophie "Black Smoke" Crni dim 27. 0
18 Poljska engleski Monika Kuszyńska "In the Name of Love" U ime ljubavi 23. 10
19 Latvija engleski Aminata "Love Injected" Ubrizgati ljubav 06. 186
20 Rumunjska rumunjski, engleski Voltaj "De la capăt (All over Again)" Ispočetka 15. 35
21 Španjolska španjolski Edurne "Amanecer" Svitanje 21. 15
22 Mađarska engleski Boggie "Wars for Nothing" Ratovi nizašto 20. 19
23 Gruzija engleski Nina Sublatti "Warrior" Ratnik 11. 51
24 Azerbajdžan engleski Elnur Hüseynov "Hour of the Wolf" Vučje vrijeme 12. 49
25 Rusija engleski Polina Gagarina "A Million Voices" Milijun glasova 02. 303
26 Albanija engleski Elhaida Dani "I'm Alive" Živa sam 16. 34
27 Italija talijanski Il Volo "Grande amore" Velika ljubav 03. 292

12 bodova[uredi | uredi kôd]

N. Država Država(e) koje su dale 12 bodova
12 Švedska Australija, Belgija, Danska, Finska, Island, Italija, Latvija, Norveška, Poljska, Slovenija, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo
9 Italija Albanija, Cipar, Grčka, Izrael, Malta, Portugal, Rumunjska, Rusija, Španjolska
5 Rusija Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Estonija, Njemačka
3 Belgija Francuska, Mađarska, Nizozemska
Latvija Irska, Litva, San Marino
2 Australija Austrija, Švedksa
1 Albanija Makedonija
Armenija Gruzija
Azerbajdžan Češka
Crna Gora Srbija
Rumunjska Moldova
Srbija Crna Gora

Ostale zemlje[uredi | uredi kôd]

Kako bi se pojedina zemlja mogla natjecati na Eurosongu, zemlja mora biti članica EBU-a. EBU je pozvao svih 56 zemalja da se natječu. Do sada je 28 zemalja potvrdilo sudjelovanje na natjecanju, a ostali aktivni članovi EBU-a tek trebaju donijeti odluke, ovo je trenutačna lista zemalja, tj. nacionalnih televizija koje su donijele odluku o mogućem sudjelovanju na Eurosongu 2015.

Aktivne članice EBU-a[uredi | uredi kôd]

Zemlje koje se neće natjecati[uredi | uredi kôd]

 • Andora – Andorska televizija Ràdio i Televisió d'Andorra potvrdila je da se Andora neće vratiti na natjecanje 2015. godine.[3]
 • Bosna i Hercegovina - Bosna i Hercegovina je podnijela privremeni zahtjev za sudjelovanje na natjecanju 2015. Radio televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) objavila je 17. studenoga da svoju prijavu na natjecanje povlače zbog, kako kažu, financijskih razloga.[4][5][6]
 • Bugarska – Nakon što su prvotne informacije govorile o sigurnom povratku i nastupu u Beču, Bugarska ipak nije uspjela na vrijeme zatvoriti financijsku konstrukciju.[7]
 • Hrvatska – 26. rujna HRT je potvrdio za ESCToday.com da se Hrvatska neće vratiti na natjecanje ni 2015. godine.[8]
 • Libanon – potvrđeno je da neće debitirati niti 2015. godine.[9]
 • Lihtenštajn – zbog financijskih se razloga neće natjecati u Beču, jer nije član EBU-a.
 • Luksemburg – RTL je potvrdila da se Luksemburg neće vratiti natjecanju,[10] iako je luksemburška ministrica kulture Maggy Nagel 26. listopada izjavila da bi voljela da se Luksemburg vrati na natjecanje.
 • Monako Monako – Portal Eurovoix je širio glasine da se monegaški pjevač Josh Stanley dogovarao s televizijom TMC o tome da predstavlja Monako na Eurosongu 2015. Usprkos glasinama o povratku, TMC je potvrdila da se Monako ove godine neće vratiti na Eurosong.[11]
 • Maroko – Marokanska nacionalna televizija (SNRT) izjavila je da se Maroko neće vratiti na natjecanje ove godine.[12]
 • Slovačka – RTVS je objavila da se Slovačka neće vratiti na natjecanje 2015. godine zbog financijskih razloga.[13][14]
 • Turska – Iako je bilo govora da će TRT ove godine sudjelovati na Eurosongu, potkraj kolovoza javnosti je rečeno da se Turska ipak neće vratiti na Eurosong, a službena potvrda donesena je 5. rujna 2014.[15][16][17][18] Nesudjelovanje je dodatno potvrđeno 5. rujna 2014.[19]
 • Ukrajina – Nacionalna televizija je donijela odluku da Ukrajina, zbog financijskih razloga te zbog cijele situacije u Donbasu, ove godine neće sudjelovati na Eurosongu.[20] 20. rujna ukrajinski glazbeni producent Timofey Nagorny najavio je da će biti spreman financirati i dogovoriti sudjelovanje Ukrajine ako nacionalna televizija ipak odluči sudjelovati.[21]

Objava rezultata i međunarodni prijenos[uredi | uredi kôd]

Objavljivači rezultata glasovanja država[uredi | uredi kôd]

Komentatori[uredi | uredi kôd]

 • Albanija - Andri Xhahu (RTSH, sve)
 • Armenija - Aram Mp3 i Erik Antaranyan (Polufinala) (AMPTV)
 • Australija – Julia Zemiro i Sam Pang (SBS One, sve)
 • Austrija – Andi Knoll (ORF eins, sve)
 • Azerbajdžan - Bit će objavljeno ((İTV, sve)
 • Belgija – francuski: Jean-Louis Lahaye i Maureen Louys (La Une, sve); nizozemski: Peter Van de Veire i Eva Daeleman (één i Radio 2, sve)
 • Bjelorusija – Evgeny Perlin (Belarus-1 i Belarus-24, sve)
 • Bugarska - (Ne sudjeluje); Bit će objavljeno (BNT, finale)
 • Cipar - Melina Karageorgiou (RIK 1, RIK SAT, RIK HD i Trito Programma, sve)
 • Crna Gora - Dražen Bauković i Tamara Ivanković (TVCG 2, sve)
 • Češka – Aleš Háma (ČT art, polufinala; ČT1, finale)
 • Danska – Ole Tøpholm (DR1, sve)
 • Estonija - Marko Reikop (ETV, sve)
 • Finska - finski: Aino Töllinen (Yle TV2 i Yle Radio Suomi, sve), švedski: Eva Frantz i Johan Lindroos (Yle TV2 i  Yle Radio Vega, sve)
 • Francuska – Mareva Galanter i Jérémy Parayre (France Ô, polufinala); Stéphane Bern i Marianne James (France 2, finale)
 • Grčka - Maria Kozakou i Giorgos Kapoutzidis (NERIT1 i NERIT HD, sve)
 • Gruzija - Bit će objavljeno (GPB First Channel, sve)
 • Irska -  Marty Whelan (RTÉ2, polufinala; RTÉ One, finale)
 • Island - Felix Bergsson (RÚV i Rás 2, sve)
 • Italija – Marco Ardemagni i Filippo Solibello (Rai 4, polufinala; Rai Radio 2, sve); Federico Russo i Valentina Correani (Rai 2, finale)
 • Izrael - Titlovi na hebrejski i arapski (Channel 1 and Channel 33, sve); Bit će objavljeno (88 FM, sve)
 • Kanada(Ne sudjeluje); Tommy D i Adam (OUTtv, sve)
 • Kina - (Ne sudjeluje); Bit će objavljeno (Hunan TV, sve); Bez komentara (Prijenos uživo u restoranu "Melange Oasis" u  Shangaju)
 • Latvija - Valters Frīdenbergs i Toms Grēviņš (LTV1, sve)
 • Litva - Bit će objavljeno (LRT, sve)
 • Mađarska –  Gábor Gundel Takács (Duna, sve)
 • Makedonija -  makedonski: Karolina Petkovska (MRT 1, MRT Sat i Radio Skopje, sve); albanski: Bit će objavljeno (MRT 2, sve)
 • Malta - Bit će objavljeno (TVM, sve)
 • Moldavija - Bit će objavljeno (Moldova 1, Radio Moldova Actualități, Radio Moldova Muzical i Radio Moldova Tineret, sve)
 • Nizozemska –  Cornald Maas i Jan Smit (NPO 1, BVN i NPO Radio 2, sve)
 • Novi Zeland(Ne sudjeluje); bit će objavljeno (BBC UKTV, sve)
 • Norveška - Olav Viksmo Slettan (NRK1, sve);Ronny Brede Aase, Silje Reiten Nordnes i Markus Ekrem Neby (NRK3, finale);[126] Per Sundnes (NRK P1, finale)
 • Njemačka – Peter Urban (EinsFestival i Phoenix, polufinala; Das Erste, finale); Znakovni jezici (EinsPlus, sve)
 • Poljska – Artur Orzech (TVP1, TVP Polonia i TVP HD (uživo), TVP Rozrywka (dan kasnije, sve)
 • Portugal  – Hélder Reis i Ramon Galarza (RTP1, RTP Internacional i RTP África, prvo polufinale (kasnije), drugo polufinale i finale (uživo))
 • Rumunjska - Bit će objavljeno (TVR1, TVRi i TVR HD, sve)
 • Rusija – Yana Churikova (Channel One Russia, sve)
 • San Marino - Lia Fiorio i Gigi Restivo (SMtv San Marino i Radio San Marino, sve)
 • Slovenija – Andrej Hofer (RTV SLO2, polufinala; RTV SLO1, finale; Radio Val 202 i Radio Maribor, drugo polufinale i finale)
 • Španjolska – José María Íñigo i Julia Varela (La 2, polufinala; La 1 i La 1 HD, finale)
 • Srbija -  Duška Vučinić (RTS 1, RTS HD i RTS SAT, prvo polufinale i finale), Bit će objavljeno(RTS 2 i RTS SAT, drugo polufinale)
 • Švicarska - francuski: Bit će objavljeno (RTS.ch (online),prvo polufinale; RTS Deux, drugo polufinale; RTS Un, finale); njemački: Sven Epiney (SRF zwei, polufinala;SRF 1, finale); Peter Schneider i Gabriel Vetter (Radio SRF 3, finale); talijanski: Bit će objavljeno (RSI La 2,drugo polufinale; RSI La 1, finale)
 • Švedska -  Sanna Nielsen i Edward af Sillén (SVT1, sve)
 • Turska - (Ne sudjeluje); Bit će objavljeno (TRT 1 and TRT Müzik, finale)
 • Ukrajina  – (Ne sudjeluje); bit će objavljeno (First National, sve); bit će objavljeno (Radio Ukraine, sve)
 • Ujedinjeno Kraljevstvo – Graham Norton (BBC One, finale); Ken Bruce (BBC Radio 2, finale); bit će objavljeno (BBC Three, polufinala)

Službeni album[uredi | uredi kôd]

Eurovision Song Contest: Vienna 2015 bit će album u korporaciji Europske Radiodifuzijske Unije i Universal Music Group objavljen 20. travnja 2015. Album će sadržavati 40 pjesama koje sudjeluju u natjecanju  uključujući i polufinaliste koji ne uđu u veliko finale.

CD 1
# Naslov Izvođač Država Trajanje
1. "I'm Alive" Elhaida Dani Albanija 3:00
2. "Face the Shadow" Genealogy Armenija 3:02
3. "I Am Yours" The Makemakes Austrija 3:00
4. "Tonight Again" Guy Sebastian Australija 3:02
5. "Hour of the Wolf" Elnur Hüseynov Azerbajdžan 2:59
6. "Rhythm Inside" Loïc Nottet Belgija 2:53
7. "Time" Uzari & Maimuna Bjelorusija 3:03
8. "Time to Shine" Mélanie René Švicarska 3:02
9. "One Thing I Should Have Done" John Karayiannis Cipar 3:03
10. "Hope Never Dies" Marta Jandová & Václav Noid Bárta Češka Republika 3:04
11. "Black Smoke" Ann Sophie Njemačka 3:12
12. "The Way You Are" Anti Social Media Danska 3:05
13. "Goodbye to Yesterday" Elina Born & Stig Rästa Estonija 3:00
14. "Amanecer" Edurne Španjolska 3:04
15. "Aina mun pitää" Pertti Kurikan Nimipäivät Finska 1:27
16. "N'oubliez pas"  Lisa Angell Francuska 3:00
17. "Still in Love with You" Electro Velvet Ujedinjeno Kraljevstvo 2:53
18. "Warrior" Nina Sublatti Gruzija 3:01
19. "One Last Breath" Maria Elena Kyriakou Grčka 2:56
20. "Wars for Nothing" Boggie Mađarska 2:57
Ukupno trajanje 58:43
CD 2
# Naziv Izvođač Država Trajanje
1. "Playing with Numbers"  Molly Sterling Irska 3:05
2. "Golden Boy" Nadav Guedj Izrael 3:00
3. "Unbroken" María Ólafs Island 3:04
4. "Grande amore" Il Volo Italija 3:01
5. "This Time" Monika Linkytė & Vaidas Baumila Litva 3:10
6. "Love Injected" Aminata Latvija 3:00
7. "I Want Your Love" Eduard Romanyuta Moldova 2:59
8. "Adio" Knez Crna Gora 3:02
9. "Autumn Leaves" Daniel Kajmakoski Makedonija 3:02
10. "Warrior" Amber Malta 2:59
11. "Walk Along" Trijntje Oosterhuis Nizozemska 3:03
12. "A Monster Like Me" Mørland & Debrah Scarlett Norveška 3:04
13. "In the Name of Love" Monika Kuszyńska Poljska 2:56
14. "Há um mar que nos separa" Leonor Andrade Portugal 3:00
15. "De la capăt (All over Again)" Voltaj Rumunjska 3:00
16. "Beauty Never Lies" Bojana Stamenov Srbija 2:55
17. "A Million Voices" Polina Gagarina Rusija 3:07
18. "Heroes" Måns Zelmerlöw Švedska 3:11
19. "Here for You" Maraaya Slovenija 2:58
20. "Chain of Lights" Michele Perniola & Anita Simoncini San Marino 3:01
Ukupno trajanje 61:50

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. It's official : Eurovision 2015 final will be held on May 23, pristupljeno 19. rujna 2014.
 2. Jiandani, Sanjay. 31. listopada 2014. Albania: RTSH confirms participation in Eurovision 2015. esctoday.com. ESCToday. Pristupljeno 31. listopada 2014.
 3. Jiandani, Sanjay. 17. lipnja 2014. Andorra: RTVA will not return to Eurovision in 2015. esctoday.com. ESCToday. Pristupljeno 17. lipnja 2014.
 4. Jiandani, Sanjay. 9. rujna 2014. Bosnia & Herzegovina: BHRT confirms participation in Eurovision 2015. esctoday.com. ESCToday. Pristupljeno 9. rujna 2014.
 5. Jiandani, Sanjay. 10. listopada 2014. Bosnia & Herzegovina: BHRT does not withdraw application for Eurovision 2015. esctoday.com. ESCToday. Pristupljeno 10. listopada 2014.
 6. Jiandani, Sanjay. 17. studenoga 2014. Bosnia & Herzegovina: BHRT will not return to Eurovision in 2015. esctoday.com. ESCToday. Pristupljeno 17. studenoga 2014.
 7. Eurosong.hr – Bugarska ipak ne nastupa u Beču, pristupljeno 10. listopada 2014.
 8. Jiandani, Sanjay. 26. rujna 2014. Croatia: HRT will not participate Eurovision 2015. esctoday.com. ESCToday. Pristupljeno 26. rujna 2014.
 9. Jiandani, Sanjay. 15. rujna 2014. Télé Liben will not participate in Eurovision 2015. esctoday.com. ESCToday. Pristupljeno 15. rujna 2014.
 10. Jiandani, Sanjay. 30. srpnja 2014. Luxembourg: RTL will not return to Eurovision in 2015. ESCToday. Pristupljeno 30. srpnja 2014.
 11. Jiandani, Sanjay. 20. lipnja 2014. Monaco: TMC will not be returning in Eurovision 2015. esctoday.com. ESCToday. Pristupljeno 20. lipnja 2014.
 12. Jiandani, Sanjay. 31. listopada 2014. Morocco: SNRT will not return to Eurovision in 2015. esctoday.com. ESCToday. Pristupljeno 31. listopada 2014.
 13. Slovakia will not participate in Eurovision 2015. OGAE Slovakia. OGAE Slovakia. 13. kolovoza 2014. Pristupljeno 13. kolovoza 2014.
 14. Jiandani, Sanjay. 26. kolovoza 2014. Slovakia: RTVS will not return to Eurovision in 2015. esctoday.com. EscToday. Pristupljeno 26. kolovoza 2014.
 15. Hulluna. 9. studenoga 2013. Will Turkey Return in 2015?. eurovisiontimes.com. Eurovision Times. Pristupljeno 30. lipnja 2014.
 16. Hulluna. 14. veljače 2014. Eurovision 2015: Turkey to Return?. eurovisiontimes.com. Eurovision Times. Pristupljeno 30. lipnja 2014.
 17. Mulhall, Garrett. 25. kolovoza 2014. EXCLUSIVE : TRT confirm to Eurovision Ireland that Turkey will not attend Eurovision 2015. Eurovision Ireland. Pristupljeno 25. kolovoza 2014.
 18. Jiandani, Sanjay. 26. kolovoza 2014. Turkey: TRT has no plans to return to Eurovision in 2015. ESCToday. Pristupljeno 27. kolovoza 2014.
 19. Jiandani, Sanjay. 5. rujna 2014. Turkey: TRT confirms no return to Eurovision in 2015. ESCToday. Pristupljeno 5. rujna 2014.
 20. Jiandani, Sanjay. 19. rujna 2014. Ukraine: NTU will not participate in Eurovision 2015. esctoday.com. ESCToday. Pristupljeno 19. rujna 2014.
 21. Adams, William Lee. 20. rujna 2014. MIKA NEWTON PRODUCER: I WILL PAY FOR AND ARRANGE UKRAINE'S EUROVISION PARTICIPATION. Wiwibloggs. Pristupljeno 20. rujna 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]