Književni klub Booksa

Izvor: Wikipedija
Unutrašnjost književnog kluba Booksa

Booksa (igra riječima s eng. book te "buksa") je književni klub neformalne i opuštene atmosfere u Martićevoj 14d u Zagrebu. Booksu vodi Udruga za promicanje kultura - Kulturtreger koja je osnovana 2003. godine, a Booksu je otvorila u siječnju 2004. godine. U klubu se u večernjim satima održavaju razni programi poput književnih večeri, promocija, koncerata te kvizova dok preko dana Booksa služi kao mjesto susreta i druženja. Klub je zatvorenog tipa; potrebno se učlaniti. Članarinu je moguće platiti u kunama. U prvih 10 godina u Booksu se učlanilo 12 045 članova.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Eksterijer književnog kluba Booksa u Zagrebu

Booksa je nastala tako što su tri djevojke (Vanja Bjelić Pavlović, Miljenka Buljević i Maja Župan), koje su nekad zajedno studirale anglistiku, napustile dobra radna mjesta i krenule u avanturu umjetnosti i prodaje knjiga. Njihova želja bila je otvoriti mjesto gdje će se moći naći dobra knjiga i gdje će se ljudi upoznavati i povezivati.

Primarna ideja bila je otvaranje komercijalnog prostora koji bi od prodaje knjiga sam financirao svoj program, ali se ubrzo pokazalo kako književnost i čitanje nisu dovoljno "atraktivni" za bilo kakav veći biznis. Tako je biznis pao u drugi plan, a osnivačice su se posvetile programu. Također, klub se preko dana počeo koristiti kao mjesto druženja, pripremanja ispita, poslovnih sastanaka, čitanja i pisanja te je ubrzo počeo voditi samostalan život.

Od 2005., kad se Booksa uključila u program Operacije, knjižara postaje dio raznolike nezavisne scene grada Zagreba. Iako je ostala primarno orijentirana na književna ostvarenja, s vremenom se program proširio i na neknjiževne događaje i te danas uključuje i tribine iz raznih umjetničkih područja, kao i koncerte, festivale, edukativne programe, radionice i gostovanja intelektualaca, umjetnika, profesora, prevoditelja i filozofa. Booksa i dalje ostaje jednim od najvažnijih mjesta u Zagrebu za upoznavanje s domaćim i stranim književnicima i književnim kritičarima i njihovim radovima, ali i kultno mjesto susreta za poticanje kreativnog izražavanja, navika čitanja te zabavu i druženje.

Rad udruge Kulturtreger godinama podupiru razni donatori. Neki od najznačajnijih su: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva te Zaklada Kultura Nova.

Program[uredi | uredi kôd]

Radionica kreativnog pisanja kratke priče 55+

Booksin književni program[uredi | uredi kôd]

Književni program sastavljen je od različitih tribina koje književnim temama pristupaju na neformalan način, ali kritički i s otklonom. Sudjelovanje publike kroz pitanja, komentare i prijedloge uvijek je dobrodošlo. Tribine se s vremenom mijenjaju, neke se ukinu, a neke nove se pokrenu. U 10 godina Bookse održane su brojne književne večeri, čitanja i razgovori s mnogobrojnim književnicima i književnicama iz Hrvatske i inozemstva.

Revija malih književnosti[uredi | uredi kôd]

Revija malih književnosti autorski je festival nastao 2005. godine i kojim se otada svake godine zagrebačkoj publici u Booksi predstavljaju književnosti susjednih zemalja. Kriterij izbora za ovaj festival je da su autori afirmirani u vlastitim državama, ali da su im djela neobjavljivana u Republici Hrvatskoj. Do danas su u sklopu Recije predstavljeni književnici i književnice iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Srbije, Rumunjske, Kosova, Grčke, Makedonije i Albanije. Također su predstavljeni i književnici i književnice iz regije Beneluxa, Baltika, Levanta, Magreba i Egipta.

Pandemijska 2020. godina bila je posvećena književnosti Polarnog kruga te autoricama i autorima koji pripadaju autohtonim narodima iz Norveške, Švedske, Finske i Kanade.

Revija 2021. bit će posvećena Hrvatskoj.

Booksa Pub kviz[uredi | uredi kôd]

Pub kviz prvi je društveni kviz otvorenog tipa osmišljen i odigran u Hrvatskoj. Igrao se u Booksi od 2006. do kraja 2008. godine svaki petak navečer. Kviz se zbog prevelikog zanimanja morao preseliti iz Bookse.

Edukativni program[uredi | uredi kôd]

Edukativni program uključuje:

  • Radionicu kreativnog pisanja proze (Zoran Ferić)
  • Radionicu kreativnog pisanja poezije (Dorta Jagić)
  • Drugi kadar (radionica umjetničke fotografije pod vodstvom Davora Konjikušića)
  • Raspričavanje (timsko smišljanje, pisanje i čitanje priča pod vodstvom Ivane Bodrožić)

Škrabica[uredi | uredi kôd]

Škrabica je glazbeni program koji predstavlja mlade kantautore i kantautorice. Prije nastanka Škrabice u Booksi su održani brojni koncerti i razna predstavljana glazbenika koji su potaknuli nastajanje ovog programa.

Putopisi[uredi | uredi kôd]

Program Putopisi jedan je od najposjećenijih klupskih programa. Posjetitelji kluba imali su prilike upoznati Papua Novu Gvineju, Australiju, Finsku, Estoniju, Nepal, Indiju, Madagaskar, Atlantik, Peru, Island, Transsibirsku željeznicu od Moskve i Pekinga i brojne druge zemlje i regije svijeta.

Festivali[uredi | uredi kôd]

Booksa je domaćin brojnim književnim festivalima koji dio svog programa održavaju u prostorima kluba.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Galerija Booksa radila je do kraja 2007. godine i davala je priliku za predstavljanje mladim, ali i afrimiranim likovnim umjetnicima.

Booksa u Parku[uredi | uredi kôd]

Booksa u Parku događa se sredinom lipnja, kada se Booksini programi, koji se inače događaju u prostorijama kluba, sele van - u park ispred Bookse.

Tijekom pandemijskog razdoblja svi programi izvode se isključivo na otvorenom.[1]

Knjižara[uredi | uredi kôd]

Knjižara Booksa djelovala je do 2011. godine u sklopu kluba i nudila je širok izbor lijepe književnosti s posebnim naglaskom na domaće i regionalne autore. Knjižara je zatvorena zbog nemogućnosti poslovanja u uvjetima nereguliranog knjižarskog tržišta u zemlji.

Portal[uredi | uredi kôd]

Portal booksa.hr nastao je 2007. godine iz klupske stranice u književni portal koji svakodnevno producira tekstove. Na portalu se objavljuju vijesti iz područja književnosti, preporuke za čitanje, kritike novih knjiga, intervjui i različite obavijesti. Booksin portal jedan je od vodećih književnih portala u regiji.

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture[uredi | uredi kôd]

U Klubu Booksa smješten je i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, community arhiv nezavisne kulturne scene. Centar je otvoren u prosincu 2011. godine u suradnji s udrugom Kurziv. Cilj Centra je na jednom mjestu omogućiti pristup mnogobrojnim materijalima koji su nastajali i nastaju na nezavisnoj kulturnoj sceni u Hrvatskoj od devedesetih do danas. Pristup građi besplatan je za sve.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Culturenet.hr - 'Booksa u parku' - program od 14. do 17. srpnja. www.culturenet.hr. Pristupljeno 3. lipnja 2021.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Bjelić Pavlović, Vanja. 2014. 10 godina: Booksa. Znanje. Zagreb. str. 6–78