Kondurča

Izvor: Wikipedija
Kondurča
Rijeka Kondurča
Duljina 294 km
Nadm. visina izvora 130,8 m
Nadm. visina ušća 30,9 m
Prosječni istjek 9,44 m3/s
Površina porječja 4360 km2
Izvor kod Šentale
Ušće Krasni Jar, kod Volžskog
Pritoci Bujan, Kandabulak, Pilovka, Šlama
Države Ruska Federacija
Gradovi Šentala, Nurlat
Slijev kaspijski
Ulijeva se u rijeku Sok

Kondurča je rijeka u Rusiji. Izvire u Samarskoj oblasti, između grada Šentale i mjestašca Deniskino. Kod Kreposti Kondurča (tvrđave Kondurča) ulijeva se u jezero, iz kojeg istječe kod Kr. Stroitelja.

Prvotni dio toka Kondurče je prema jugozapadu. Potom je tok vodi prema sjeverozapadu, prema Tatarstanu, u koju ulazi kod Nurlata, a u blizini se ulijeva i rijeka Šlama.

Nakon Nurlata, okreće prema jugozapadu i istječe iz Tatarstana opet u Samarsku oblast. Protječe pored gradića Russk. Vasiljevke pa grada Koških, gdje se i rijeka Pilovka ulijeva u nju.

Tok joj poprima pravac jug-jugozapad. Kod mjestašca Nižnje Kondurče, prima pritoku Kandabulaka. Protječe kroz grad Elhovku, a kod mjestašca Starog Bujana, se u nju ulijeva rijeka Bujan, a ujedno okreće tokom prema jug-jugoistoku. Protječe kroz grad Krasni Jar, gdje se ulijeva u rijeku Sok.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dana 18. lipnja 1391., došlo je do velike bitke na rijeci Kondurči između vojske Timura i vojske Zlatne Horde Toktamiša. Obje vojske su po tadašnjim mjerilima bile ogromne, svaka je imala po 300.000 – 400.000 vojnika. Gubici su također bili ogromni, oko 100.000 vojnika na svakoj strani. Pobijedio je Timur.