Timur

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Timur Lenk

Timur ili Timur Lenk, u zapadnoj literaturi poznatiji kao Tamerlan (1336. - 1405.) je mongolski vladar poznat kao osnivač Timuridskog Carstva.

Životopis[uredi VE | uredi]

Njegov otac Teragai, vođa plemena Barlasa, bio je jedan od prvih mongolskih vođa koji je prešao na islam. Godine 1370. se, koristeći navodno podrijetlo od Džingis-kana, proglasio vladarom carstva sa prijestolnicom u Samarkandu. Nakon toga je vodio niz pohoda protiv Zlatne Horde, Indije i iranskih dinastija da bi se na kraju okrenuo prema Siriji, Mezopotamiji i Anatoliji koju je pokorio 1402. godine nakon bitke kod Angore. Umro je pripremajući se na pohod protiv Kine.

Iako je poticao umjetnost, bio je poznat i po okrutnosti prema poraženom neprijatelju, što je posebno došlo do izražaja nakon osvajanja Bagdada i Isfahana.

Tamerlanovu grobnicu je 1941. godine pronašla sovjetska ekspedicija na čelu s Mihajlom G. Gerasimovom. Uz taj događaj se vezuje legenda o prokletstvu koje čeka onoga tko otvori grob. Tri dana nakon otvaranja grobnice nacistička Njemačka je napala SSSR.

Poveznice[uredi VE | uredi]


Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Timur koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.