Kopneni tajpan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Oxyuranus microlepidotus
Oxyuranus microlepidotus
Oxyuranus microlepidotus
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Podred: Serpentes
Porodica: Elapidae
Potporodica: Hydrophiinae
Rod: Oxyuranus
Vrsta: O. microlepidotus
Dvojno ime
Oxyuranus microlepidotus
(Frederick McCoy

Kopneni tajpan (Australski kopneni tajpan; Oxyuranus microlepidotus), najotrovnija zmija na planetu. Živi u pustinjskim krajevima u unutrašnjosti Australije u jugoistočnom Sjevernom teritoriju, Južne Australije i zapadnom Queenslandu[1] i pripada porodici Elapidae ili otrovnih guževa (guje), potporodici Hydrophiinae.

Kopneni tajpan na zlu je glasu kao najopasnija, i najotrovnija kopnena zmija na zemlji. Nakon napada nikada se ne povlači nego uvijek napada iznova i iznova, tako da je zabilježeno, da je u jednom napadu žrtva bila ugrižena 8 puta. Jedna kap otrova veličine glave pribadače može ubiti nekoliko tisuća miševa. Njezin otrov djeluje na živčani sustav, izaziva paralizu, poremećaje u grušanju krvi i oštećuje mišićna vlakna. Hrani se pretežno malenim glodavcima, pa se zna naći i u blizini ljudi gdje ima miševa i štakora, što može dovesti do kobnih posljedica.

Kopneni tajpani jaja polažu u napuštenim životinjskim jazbinama i pukotinama, a broj jaja i razmnožavanje znatnim dijelom ovisi o tome koliko hrane taj kraj ima na raspolaganju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Kopneni tajpan
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Oxyuranus microlepidotus


Crystal 128 babelfish.svg Nedovršeni članak Kopneni tajpan koji govori o životinjama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.