Korejska burza

Izvor: Wikipedija

Korejska burza (korejski:한국거래소, engleski: Korea Exchange, skraćeno KRX) najznačajnija je burza vrijednosnih papira u Južnoj Koreji. Sjedište ima u gradu Busanu, ali svoje urede ima i u glavnom gradu države Seoulu. Na Burzi kotira oko 1.800 kompanija čija je ukupna tržišna vrijednost oko 1.1 bilijun američkih dolara. Ubraja se među 20 najvećih burzi vrijednosnih papira na svijetu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dana 3. ožujka 1956. osnovana je Daeham Stock Exchange, preteča današnje korejske burze. Dana 3. svibnja godine 1963. Burza je nacionalizirana i pretvorena u neprofitnu organizaciju, da bi 1. ožujka 1988. bila privatizirana.

Trgovanje[uredi | uredi kôd]

Trgovanje se u potpunosti odvija elektroničkim putem. Trguje se dionicama domaćih i stranih kompanija, a osim dionica na Burzi kotiraju i obveznice te razni derivati. Burza je otvorena od 09:00 do 15:15 sati. Neradni dani su subota, nedjelja, te oni blagdani za koje je to unaprijed najavljeno.

Indeksi[uredi | uredi kôd]

Glavni indeks Korejske burze je KRX 100, dok postoje još dvije grupe indeksa - KOSPI i KOSDAQ, od kojih svaka ima nekoliko podindeksa.

Izvori[uredi | uredi kôd]