Kosac

Izvor: Wikipedija
Kosac
Crex crex
Crex crex
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Gruiformes
Porodica: Rallidae
Rod: Crex
Vrsta: C. crex
Dvojno ime
Crex crex
Linnaeus, 1758.
Raspon
  Gniježđenje   Prolazak   Bez gniježđenja   Prisutan i ponovno uveden (gniježđenje)
  Gniježđenje
  Prolazak
  Bez gniježđenja
  Prisutan i ponovno uveden (gniježđenje)
Crex crex

Kosac (Crex crex) ptica je selica koja se razmnožava na vlažnim travnjacima, pašnjacima i livadama na području Euroazije, dok zimu provodi u jugoistočnoj Africi. Ime je dobila po karakterističnom glasanju koje podsjeća na oštrenje kose.

Opis[uredi | uredi kôd]

Odrasla ptica velika je od 22 do 25 cm s rasponom krila između 46 i 53 cm. Doseže težinu između 125 i 210 g. Hrani se prvenstveno kukcima, ali i malim žabama i kišnim glistama.

Iako je u ukupnosti svog staništa kosac česta ptica, u Europi je ugrožena vrsta.[1] Procjene govore, da se njihov broj u Europi u zadnjih dvadesetak godina smanjio za polovicu. Uzrok tomu je prije svega promjena u načinu gospodarenja pašnjacima i livadama za kosidbu na kojima se razmnožavaju. S jedne strane zapuštanjem pašnjaka i livada dolazi do širenja grmlja i šikare koji nisu pogodni za njihovo gnježđenje, dok s druge strane prerana kosidba (tijekom lipnja) uništava gnjezda te jaja i neodrasle ptiće, dok preživjeli ostaju bez zaklona.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Rasprostranjenost u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Staništa kosca u Hrvatskoj su livade i močvarni pašnjaci uz rijeku Savu (uključujući Turopolje, Lonjsko i Mokro polje), Dravu i Dunav te područje uz rijeku Kupu. Kosac se u Bosni i Hercegovini gnijezdi na području Dabarskog i Livanjskog polja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. lipnja 2011. Pristupljeno 27. svibnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Crex crex
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Crex crex
Wikivrste imaju podatke o taksonu Crex crex