Kupa

Izvor: Wikipedija
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Kupa. Za druga značenja pogledajte Kupa (razdvojba).
Kupa
Kupa-Karlovac.jpg
Kupa u Karlovcu
Duljina 296 km
Nadm. visina izvora 321 m
Prosječni istjek 283 m3/s
Površina porječja 10.032 km2
Izvor Nacionalni park Risnjak
Gorski Kotar, Hrvatska
Ušće kod Siska
Pritoci Čabranka, Kupica, Lahinja, Dobra, Korana, Utinja, Kupčina, Trepča, Glina, Odra
Države Hrvatska, Slovenija
Gradovi Ozalj, Karlovac, Petrinja, Sisak
Slijev crnomorski
Ulijeva se u Sava DunavCrno more
Plovna od − do ušća Odre do ušća u Savu (oko 4km)

Kupa (slovenski: Kolpa) je najdulja rijeka čiji je izvor i ušće u Hrvatskoj, a dijelom svoga toka čini granicu sa Slovenijom. Područje uz rijeku Kupu naziva se Pokuplje.

Tok rijeke[uredi | uredi kôd]

Rijeka Kupa izvire iz krškog jezerca tirkizno zelene boje u Nacionalnom parku Risnjak kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru. Oko 100 m nizvodno s desne strane prima vodu povremenog bujičnog potoka Krašićevica, a dalje s lijeve strane povremenog toka Sušice i skreće prema sjeveroistoku, te zatim prema sjeveru. Ispod izvora Kupa je brza rijeka, dok se nakon nekoliko kilometara smiruje i postaje mirna rijeka ispresjecana mnogim umjetnim slapovima koji su u povijesti služili za pokretanje vodenica: mlinova i pilana. Granična rijeka postaje na ušću lijeve pritoke Čabranke u Kupu.

Kupa u Brodu na Kupi. S desne strane pridružuje joj se Kupica, a na lijevoj obali je Slovenija.

U svom gornjem toku, Kupa se probija kroz šumovit kanjon. Na nekim se mjestima kanjon proširuje te se tamo nalaze plodne njive i polja. Sljedeća veća rijeka koja se ulijeva u Kupu je Lahinja.

Kupa kod Ozlja ulazi u svoj ravničarski tok. Zatim stiže do Karlovca gdje se s desne strane ulijeva rijeka Dobra te ubrzo nakon toga i Korana koja već nosi vode Mrežnice. Kasnije se u Kupu još ulijevaju rijeke Kupčina s lijeve i Glina s desne strane. Kod Petrinje se ulijeva Petrinjčica. Nedaleko svog ušća u Savu kod Siska u Kupu se s lijeve strane ulijeva još rijeka Odra.

Kupa u Sisku za niska vodostaja.
Kupa

Ukupna dužina toka rijeke Kupe je 296 km.

Protok vode[uredi | uredi kôd]

Minimalna izdašnost izvora rijeke Kupe iznosi 1,2 m3/s, a maksimalna čak 144 m3/s (izmjereno na limnigrafu u Kuparima ). Temperatura vode iznosi 7 °C. Izvor nije kaptiran. Voda istječe na visini od 321 mnm. Kupa u godišnjem prosjeku rijeci Savi donese 283 m3/s vode.

Šport[uredi | uredi kôd]

Rijeka Kupa je pogodna za vožnju kanuom i kajakom. Osim toga u ljetnim mjesecima Kupa je pogodna za kupanje te su uređena mnoga kupališta. Kupa je također bogata i ribom te je vrlo pogodna za športski ribolov.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Na rijeci Kupi postoje dvije hidroelektrane (Ozalj) od kojih je starija poznata pod imenom 'Munjara grada Karlovca', a izgrađena je 1908. godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kupa