Kosovčica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kosovčica
04. Kosovčica.jpg
Rijeka Kosovčica blizu Kapitula kod Knina
Duljina 15 km
Izvor Riđane
Ušće Kapitul kod Knina
Države Flag of Croatia.svg Hrvatska
Gradovi Knin
Slijev jadranski
Ulijeva se u Krku
Plovna od − do nije plovna

Kosovčica je rijeka u Hrvatskoj. Glavno vrelo Kosovčice je u Riđanima kod Borića u blizini Knina. Ovo vrelo kao i niz susjednih u jugoistočnom rubu polja uvjetovano je kontaktom vapnenaca s nepropusnim verfenskim i dolomitičnim naslagama u podlozi.

Kosovčica sabire vodu i s brojnih vrela sa zapadne i istočne strane Kosova polja te iz središnjeg dijela ravni podno verfenskih glavica. Na zapadnom rubu Kosova polja javlja se šest nestalnih vrela, a na istočnom sedam, od kojih su neka stalna. Ova su vrela na kontaktu višeg vapnenačkog okvira s nižim nepropusnim trijaskim naslagama.

Ljeti joj je protok vrlo slab, ali u kasnu jesen i proljeće nabuja pa poplavi donji dio polja prije utoka u Krku. Razlivena voda Kosovčice napaja Šarena jezera i Burumsko jezero.

Kosovčica je zanimljiv i slikovit vodeni tok. Ulijeva se u Krku u blizini Kapitula kod Knina.

Duga je 15 kilometara i nikada ne presušuje.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [ http://huknet1.hr/?p=46567/] Kninski news portal Huknet: Predstavljamo sedam kninskih rijeka, 7. siječnja 2021. (pristupljeno 7. siječnja 2021.)
Crystal128-email.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Kninskog news portala Huknet (http://huknet1.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Huknet.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.