Kosovčica

Izvor: Wikipedija
Kosovčica
Rijeka
Rijeka Kosovčica blizu Kapitula kod Knina
Položaj
Države Hrvatska
NaseljaKnin
Fizikalne osobine
Duljina15 km
Plovna od – donije plovna
Tok rijeke
IzvorRiđane
UšćeKapitul kod Knina
Slijevjadranski
Ulijeva se uKrku

Kosovčica je rijeka u Hrvatskoj. Glavno vrelo Kosovčice je u Riđanima kod Borića u blizini Knina. Ovo vrelo kao i niz susjednih u jugoistočnom rubu polja uvjetovano je kontaktom vapnenaca s nepropusnim verfenskim i dolomitičnim naslagama u podlozi.

Kosovčica sabire vodu i s brojnih vrela sa zapadne i istočne strane Kosova polja te iz središnjeg dijela ravni podno verfenskih glavica. Na zapadnom rubu Kosova polja javlja se šest nestalnih vrela, a na istočnom sedam, od kojih su neka stalna. Ova su vrela na kontaktu višeg vapnenačkog okvira s nižim nepropusnim trijaskim naslagama.

Ljeti joj je protok vrlo slab, ali u kasnu jesen i proljeće nabuja pa poplavi donji dio polja prije utoka u Krku. Razlivena voda Kosovčice napaja Šarena jezera i Burumsko jezero.

Kosovčica je zanimljiv i slikovit vodeni tok. Ulijeva se u Krku u blizini Kapitula kod Knina.

Duga je 15 kilometara i nikada ne presušuje.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [ http://huknet1.hr/?p=46567/] Kninski news portal Huknet: Predstavljamo sedam kninskih rijeka, 7. siječnja 2021. (pristupljeno 7. siječnja 2021.)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Kninskog news portala Huknet (http://huknet1.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Huknet.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.