Kozokrvnice

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kozokrvnice
Heptacodium miconioides
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Biljke
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Dipsacales
Porodica: Caprifoliaceae
Juss.
Područje života

Kozokrvnice (Caprifoliaceae), biljna porodica iz reda Dipsacales (češljugovinolike), poznata po raznom ukrasnom grmlju. Porodicu predstavljaju prvenstveno vrste i sjevernih umjerenih krajeva ali i neke tropske biljke, najviše drvenasto grmlje i penjačice. Poznata vrsta je japanska kozja krv koja ubija druge biljke jer se penje preko njih i zaklanja im svjetlost.

Ova porodica u hrvatskom jeziku nazivana je i bazgovke, prema rodu sambucus (bazga), koji se danas klasificira porodici Adoxaceae a ne u kozokrvnice, a u Hrvatskoj joj je najpoznatiji predstavnik bazga (Sambucus)

Rodovi[uredi VE | uredi]

Po trenutno priznatoj klasifikaciji ovu porodicu čine rodovi:

Popis rodova[uredi VE | uredi]

Rodovi bez priznatih vrsta: Acanthocalyx, Aligera, Asterocephalus, Calyptrostigma, Calysphyrum, Caprifolium Mill. (Bez ijednog službeno priznatog roda. Mnoge vrste iz nje ili su sinonimi rodu Lonicera ili njihov status još nije riješen, to jest radi li se o vrsti koju treba priznati ili je sinoim za neku drugu vrstu.), Cavaleriella, Chamaecerasus, Cryptothladia, Devendraea, Kantemon, Lepicephalus, Microtinus, Nintooa, Pentapyxis, Periclymenum Mill. Pseudoscabiosa, Scabiosiopsis, Solenotinus, Thyrsosma, Trochocephalus, Tynus, Valentiana, Weigelia.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Kozokrvnice
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Caprifoliaceae

Izvori[uredi VE | uredi]