Kravata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kravata

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Kravata, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Kravata kroz povijest[uredi | uredi kôd]

Riječ kravata dolazi od francuske riječi "croata". U svojoj knjizi "La Grande Historie de la Cravate", francuski pisac Francois Chaille, na sljedeći način govori o kravati:

"... Oko 1635. godine, nekih šest tisuća vojnika i vitezova, stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna odora s vezanim, oslikanim, maramama oko vrata pobuđivala je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici. Taj "hrvatski elegantni stil", potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Osim ljepote, te marame su bile i u mnogome praktičnije nego do tada nošeni kruti čipkasti okovratnici francuskih vojnika i časnika. U Englesku je kravatu donio Karlo II. po svom povratku iz izgnanstva. Kravata je ubrzo osvojila, kao modni odjevni predmet, i cijelu Europu. ..."

Dan kravate[uredi | uredi kôd]

Počasna satnija Kravat-pukovnije na Dan kravate 18. listopada 2012.

Od 18. listopada 2003. godine obilježava se Dan kravate.[1] Tada je u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene, koju su prikazivale i neke svjetske televizijske postaje i na taj način vidjelo ju je više od milijardu ljudi.[1]

Hrvatski sabor, 17. listopada 2008. godine, iskazao je kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada.[2][3][4] Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj.

Zanimljivost[uredi | uredi kôd]

  • Zbog naravi posla hrvatskih plaćenika u kraljevskoj službi, u francuskom jeziku ostao je glagol cravater[5] u značenju uhititi.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Kravata

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Čestitamo 18.listopad - Dan kravate, academia-cravatica.hr, (pristupljeno 5. studenoga 2016.)
  2. Dan kravate u Hrvatskoj i svijetu, academia-cravatica.hr, (pristupljeno 5. studenoga 2016.)
  3. U Hrvatskome saboru obilježen Dan kravate, sabor.hr, (pristupljeno 19. listopada 2012.)
  4. Hrvatski sabor proglasio je 18.10. Danom kravate u Republici Hrvatskoj, academia-cravatica.hr, (pristupljeno 5. studenoga 2016.)
  5. (engl.), (fr.) dictionary.sensagent.com: Cravater, (pristupljeno 5. studenoga 2016.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Kravate

Mrežne stranice[uredi | uredi kôd]