Krešimir Dolenčić

Izvor: Wikipedija
Krešimir Dolenčić
Rođenje 1962., Zagreb
Zanimanje kazališni redatelj
Supruga Ana Tonković Dolenčić, pisac
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Krešimir Dolenčić (Zagreb, 1962.) je hrvatski kazališni redatelj.

Pohađao je Klasičnu gimnaziju koju je završio 1981. godine.[1] Nakon završene gimnazije i srednje glazbene škole "Pavao Markovac" upisuje kazališnu režiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija osniva kazališnu grupu za koju piše tekstove i režira. U svojoj redateljskoj karijeri postavio je preko 80 dramskih i opernih predstava u Hrvatskoj, Sloveniji, SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Kini.

1994. dobio je nagradu Europske udruge festivala za mlade umjetnike Denis de Rougement. Iste je godine režirao na festivalu u Dartingtonu. 2000. godine na međunarodnom festivalu u Šangaju režirao je Verdijevu Aidu, operu s 2300 sudionika, a 2003. godine to isto ponavlja u Pekingu, kao najveću opernu predstavu svih vremena (2800 sudionika na pozornici).

Predavao je glumu na Rice University u Houstonu i Trinity College of Music Londonu. Izvanredni je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Ostalo[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Koprek, Ivan, Thesaurus Archigymnasii, Zbornik radova u prigodi 400. godišnjice Klasične gimnazije u Zagrebu (1607. – 2007.), Zagreb, 2007., str. 950., ISBN 978-953-95772-0-7
Nedovršeni članak Krešimir Dolenčić koji govori o životopisu osobe iz Hrvatske treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Nedovršeni članak Krešimir Dolenčić koji govori o filmskom redatelju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.