Krešimir Pavelić (znanstvenik)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je članak o hrvatskom znanstveniku u području biomedicine i zdravstva. Za pravnika i političara pogledajte članak Krešimir Pavelić (političar).
Krešimir Pavelić
KrešimirPavelić1.jpg
Rođenje 19. srpnja 1952.
Slavonski Brod
Polje molekularna biologija
Alma mater Sveučilište u Zagrebu


Krešimir Pavelić (Slavonski Brod, 19. srpnja 1952.) je hrvatski znanstvenik u području biomedicine i zdravstva, polju temeljnih medicinskih znanosti. Bavi se molekularnom biologijom te istraživanjem raka. Obnašao je dužnost glavnog tajnika Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) te je bio voditelj Nacionalnog programa "Istraživanje raka". Njegov istraživački rad u području molekularne medicine fokusira na nasljedne karcinome. Zajedno sa svojim timom, već dugi niz godina istražuje prirodne proizvode i lijekove, kao i moguće primjene prirodnog minerala zeolit klinoptilolit.

Životopis[uredi VE | uredi]

Izobrazba[uredi VE | uredi]

1975. godine završava Medicinski fakultet u Zagrebu i postaje doktor medicine[1]. Iste godine upisuje magisterij znanosti u području biomedicine, koji završava 1977. i nastavlja studij na doktorskoj razini. 1979. godine stječe titulu doktora medicinskih znanosti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Život[uredi VE | uredi]

Osamdesetih godina bavi se istraživanjem u području onkologije, mikrobiologije i dijabetesa u Zagrebu i New Yorku[2]. Od 1982. do 1989. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predaje kolegij Anatomija i fiziologija, a 1990. godine kolegij Molekularna biologija[3]. Zvanja znanstvenog suradnika, višeg znanstvenog suradnika i znanstvenog savjetnika stječe na Institutu Ruđer Bošković redom 1980., 1981. i 1985. godine. Od 1991. do 2007. godine provodi istraživanje na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu gdje osniva Zavod za molekularnu medicinu čiji je i predstojnik od 2003. Tamo je radio u području onkologije, genomike i proteomike.

2007. godine izabran je u zvanje redovitog profesora na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Od 2008. godine je vršitelj dužnosti pročelnika, a od 2009. do 2015. godine je pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci[4]. Na istoj ustanovi 2012. godine izabran je u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju.

Od 2008. do 2013. bio je glavni tajnik Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO).

Znanstveni i stručni rad[uredi VE | uredi]

1994. godine Pavelić je sudjelovao u osnivanju mreže takozvanih banaka tumora u Istočnoj i Srednjoj Europi u sklopu projekta Establishment of the Eastern and Central European Human Tumor Bank . Od 1997. je voditelj Nacionalnog programa "Istraživanje raka"

Od 2011. godine do 2013. godine radio je na istraživanju lijekova za osteoporozu u suradnji s austrijskom kompanijom Panaceo International Active Mineral Production koje je rezultiralo patentom[5][6].

Članstva[uredi VE | uredi]

Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1992. godine, a od 2002. godine je redovni član EMBO-a.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Krešimir Pavelić: Izobrazba (Tko je tko u hrvatskoj znanosti)
  2. Isolation and Characterization of Tumor Produced Substance Immunologically Cross Reactive with Insulin. BRSG Grant Committee, Roswell Park Memorial Institute, Buffalo, Department of Health, State of New York, 1984-1985.
  3. CV Krešimira Pavelića
  4. Odjel za biotehnologiju: O odjelu
  5. Odjel za biotehnologiju - Projekti: Međunarodni razvojno-istraživački projekti
  6. Uspjeh riječkih znanstvenika: Otkrili novi lijek za osteoporozu - Rijeka / Novi list

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]



Science-symbol-2.svgP vip.svgFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Krešimir Pavelić (znanstvenik) koji govori o hrvatskom znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.