Krila Oluje

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Akro grupa HRZ
"Krila Oluje"
Amblem
Osnovana 2005.
Grana Hrvatsko ratno zrakoplovstvo
Vrsta akrobatska letačka grupa
Veličina 6 pilota
Sjedište 93. zrakoplovna baza Zadar
Zapovjednici
Vođa akro grupe pukovnik Damir Barišić
Članovi satnik Ivan Anđić
natporučnik Goran Grgić
natporučnik Darko Belančić
poručnik Denis Živaljić
satnik Zvonimir Mravunac

Bivši članovi:
pukovnik Miroslav Franjić 2004.-2008.
bojnik Damir Barišić 2004.-2012 .;2015.-
bojnik Diana Doboš 2004.-2007
satnik Saša Joković 2004.-2006.
bojnik Matija Vrđuka 2005.-2015.
bojnik Nenad Hasnek 2006.-2014.
satnik Edvard Krišto 2007.-2015.
satnik Božen Tadić 2008.-2015.
bojnik Siniša Hucika 2009.-2015.
satnik Josip Čolak 2012.-2015.

Istaknuti
zapovjednici
pukovnik M.Franjić 2004.-2008.
bojnik D. Barišić 2008-2012; 2015.-
bojnik M.Vrđuka 2012.-2015.
Zrakoplovna flota
Školski 6 × Pilatus PC-9

Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" službeno je osnovana i javno predstavljena u sastavu M. Franjić, D. Barišić, D. Doboš, S. Joković povodom proslave desete obljetnice vojno-redarstvene Operacije Oluja, 5. kolovoza 2005. u Kninu, po kojoj je i dobila ime. Grupa je u istom sastavu prethodno zabilježila i jedan neslužbeni nastup prigodom otvaranja Europskog prvenstva u jedrenju 23. srpnja 2004. godine u Zadru. Od kraja 2005. godine grupa leti u sastavu od pet zrakoplova, a prvi let u današnjem sastavu od 6 zrakoplova grupa je izvela 25. ožujka 2009..

Namjena[uredi VE | uredi]

Zadaća akro grupe HRZ i PZO Krila Oluje je prezentacija vještine, discipline, timskog rada i visokog stupnja obučenosti pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH u cjelini. U sastavu Krila Oluje lete piloti iz sastava Zrakoplovne baze Zadar. Za razliku od većine svjetskih akro grupa čiji se piloti isključivo bave uvježbavanjem i nastupima akro grupe, primarna zadaća pilota Krila Oluje je obuka budućih pilota HRZ. Kao pilot akro grupe od 2005. do 2007. godine letjela je i satnica Diana Doboš koja je tako postala treća žena u povijesti koja je letjela u akro grupama.

Pripadnici grupe[uredi VE | uredi]

Kandidati za akro grupu odabiru se među iskusnim dugogodišnjim nastavnicima letenja koji uz osnovne uvjete izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičkih predispozicija, sklonosti timskom radu i minimalnog ukupnog naleta od 600 sati pokažu najbolje rezultate u grupnom akrobatskom letenju u sastavu dva zrakoplova. Odabrani kandidati zatim prolaze zahtjevnu obuku akrobatskog letenja u formacijama od dva do šest zrakoplova, tijekom koje se piloti uvježbavaju u izvođenju specifičnih akrobatskih elemenata na minimalnoj visini iznad terena pri iznimno malim udaljenostima između zrakoplova u formaciji, koje izvode isključivo akro grupe.

Letački program[uredi VE | uredi]

Krila Oluje tijekom letačkog programa u Karlovcu za Dan OSRH 2009.

Tijekom izvođenja programa zrakoplovi lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od 2 metra, pri brzinama do 550 km/h, a opterećenje koje piloti podnose tijekom pojedinih elemenata kreće se od -2,5 g do +6,5 g. Minimalnu donju visina tijekom nastupa određuju organizatori aeromitinga i ona se najčešće kreće od 50-100 metara iznad terena. Suprotno prilično raširenom laičkom poimanju letenja u akro grupi, izuzetna koordinacija u izvođenju akrobacija nije rezultat preciznog očitavanja instrumenata niti pomoći modernih zrakoplovnih sustava. Piloti se isključivo oslanjaju na vlastitu procjenu položaja i udaljenosti od vodećeg zrakoplova na osnovu kojih moraju upravljati svojim zrakoplovom tako kako bi osigurali minimalno odstupanje od zadane pozicije u odnosu na ostale.

Program koji izvode Krila Oluje traje oko 20 minuta, izvodi se na visini od 50 – 1000 m te na minimalnoj udaljenosti od publike od oko 230 m. Za prezentaciju nastupa gledateljima zadužen je komentator programa. Njegova zadaća je i prelet pričuvnog zrakoplova na mjesto održavanja aeromitinga. Kao i kod gotovo svih ostalih svjetskih akro grupa ne postoje pričuvni piloti, obuka za svaku poziciju je specifična i neprekidna te je nemoguće imati obučenog pričuvnog pilota koji bi bio u svakom trenutku sposoban zamjeniti svakog od pilota. U slučaju bolesti jednog od pilota grupa izvodi skraćeni program s 5 aviona ili se u potpunosti otkazuje nastup.

Za svoja uvježbavanja i nastupe Krila Oluje nemaju poput ostalih akro grupa posebno izdvojene i opremljene zrakoplove već se koriste zrakoplovima iz sastava eskadrile 93.zb. prema trenutnoj raspoloživosti.

Kratki prikaz letačkog programa:

Poveznica[uredi VE | uredi]

Izvor[uredi VE | uredi]

MORH (...sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.)

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Krila Oluje

Mrežna mjesta[uredi VE | uredi]