Krila Oluje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Akro grupa HRZ
"Krila Oluje"
Amblem
Osnovana 2005.
Grana Hrvatsko ratno zrakoplovstvo
Vrsta akrobatska letačka grupa
Veličina 6 pilota
Sjedište 93. zrakoplovna baza Zadar
Zapovjednici
Vođa akro grupe satnik Darko Belančić
Članovi bojnik Ivan Anđić
natporučnik Goran Grgić
natporučnik Denis Živaljić
bojnik Zvonimir Mravunac

Bivši članovi:
pukovnik Miroslav Franjić 2004.-2008.
bojnik Damir Barišić 2004.-2012 .;2015.-2017
bojnik Diana Doboš 2004.-2007
satnik Saša Joković 2004.-2006.
bojnik Matija Vrđuka 2005.-2015.
bojnik Nenad Hasnek 2006.-2014.
satnik Edvard Krišto 2007.-2015.
satnik Božen Tadić 2008.-2015.
bojnik Siniša Hucika 2009.-2015.
satnik Josip Čolak 2012.-2015.

Istaknuti
zapovjednici
pukovnik M.Franjić 2004.-2008.
bojnik D. Barišić 2008-2012; 2015.-
bojnik M.Vrđuka 2012.-2015.
Zrakoplovna flota
Školski 6 × Pilatus PC-9

Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" službeno je osnovana i javno predstavljena u sastavu M. Franjić, D. Barišić, D. Doboš, S. Joković povodom proslave desete obljetnice vojno-redarstvene Operacije Oluja, 5. kolovoza 2005. u Kninu, po kojoj je i dobila ime. Grupa je u istom sastavu prethodno zabilježila i jedan neslužbeni nastup prigodom otvaranja Europskog prvenstva u jedrenju 23. srpnja 2004. godine u Zadru. Od kraja 2005. godine grupa leti u sastavu od pet zrakoplova, a prvi let u današnjem sastavu od 6 zrakoplova grupa je izvela 25. ožujka 2009.

Namjena[uredi | uredi kôd]

Zadaća akro grupe HRZ i PZO Krila Oluje je prezentacija vještine, discipline, timskog rada i visokog stupnja obučenosti pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH u cjelini. U sastavu Krila Oluje lete piloti iz sastava Zrakoplovne baze Zadar. Za razliku od većine svjetskih akro grupa čiji se piloti isključivo bave uvježbavanjem i nastupima akro grupe, primarna zadaća pilota Krila Oluje je obuka budućih pilota HRZ. Kao pilot akro grupe od 2005. do 2007. godine letjela je i satnica Diana Doboš koja je tako postala treća žena u povijesti koja je letjela u akro grupama.

Pripadnici grupe[uredi | uredi kôd]

Kandidati za akro grupu odabiru se među iskusnim dugogodišnjim nastavnicima letenja koji uz osnovne uvjete izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičkih predispozicija, sklonosti timskom radu i minimalnog ukupnog naleta od 600 sati pokažu najbolje rezultate u grupnom akrobatskom letenju u sastavu dva zrakoplova. Odabrani kandidati zatim prolaze zahtjevnu obuku akrobatskog letenja u formacijama od dva do šest zrakoplova, tijekom koje se piloti uvježbavaju u izvođenju specifičnih akrobatskih elemenata na minimalnoj visini iznad terena pri iznimno malim udaljenostima između zrakoplova u formaciji, koje izvode isključivo akro grupe.

Letački program[uredi | uredi kôd]

Krila Oluje Krila Oluje, obljetnica 20 godina osnivanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana OS RH i Dana HKoV-a 2011.

Tijekom izvođenja programa zrakoplovi lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od 2 metra, pri brzinama do 550 km/h, a opterećenje koje piloti podnose tijekom pojedinih elemenata kreće se od -2,5 g do +6,5 g. Minimalnu donju visina tijekom nastupa određuju organizatori aeromitinga i ona se najčešće kreće od 50-100 metara iznad terena. Suprotno prilično raširenom laičkom poimanju letenja u akro grupi, izuzetna koordinacija u izvođenju akrobacija nije rezultat preciznog očitavanja instrumenata niti pomoći modernih zrakoplovnih sustava. Piloti se isključivo oslanjaju na vlastitu procjenu položaja i udaljenosti od vodećeg zrakoplova na osnovu kojih moraju upravljati svojim zrakoplovom tako kako bi osigurali minimalno odstupanje od zadane pozicije u odnosu na ostale.

Program koji izvode Krila Oluje traje oko 20 minuta, izvodi se na visini od 50 – 1000 m te na minimalnoj udaljenosti od publike od oko 230 m. Za prezentaciju nastupa gledateljima zadužen je komentator programa. Njegova zadaća je i prelet pričuvnog zrakoplova na mjesto održavanja aeromitinga. Kao i kod gotovo svih ostalih svjetskih akro grupa ne postoje pričuvni piloti, obuka za svaku poziciju je specifična i neprekidna te je nemoguće imati obučenog pričuvnog pilota koji bi bio u svakom trenutku sposoban zamijeniti svakog od pilota. U slučaju bolesti jednog od pilota grupa izvodi skraćeni program s 5 aviona ili se u potpunosti otkazuje nastup.

Za svoja uvježbavanja i nastupe Krila Oluje nemaju poput ostalih akro grupa posebno izdvojene i opremljene zrakoplove već se koriste zrakoplovima iz sastava eskadrile 93.zb. prema trenutnoj raspoloživosti.

Kratki prikaz letačkog programa:

Poveznica[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

MORH[neaktivna poveznica] (...sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.)

Hrvatskivojnik.jpg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Krila Oluje

Mrežna mjesta[uredi | uredi kôd]