Kuhano vino

Izvor: Wikipedija
Crveno kuhano vino.
Crveno kuhano vino.

Kuhano vino je toplo alkoholno piće. Poslužuje ga se i kao hladno i kao vruće. Može mu se dodati šećer i neki začini poput cimeta i klinčića.

Priprava[uredi | uredi kôd]

Najviše pažnje zahtjeva zagrijavanje vina, kojom se manje ili više smanjuje količinu alkohol. Budući da etilni alkohol isparava na 83 °C, ne smije se zagrijati na višu od ove temperature. U Finskoj prije posluživanja stave u šalicu nekoliko grožđica i oguljenih bajama.[1] Vina koja se kuha obično nisu vrhunska i skupa, jer u kuhanom vinu prevlada aroma klinčića i cimeta, zbog čega se izvorni vinski bouquet i tako izgubi.[2]

Začini[uredi | uredi kôd]

Najčešće se kuhanom vinu dodaju klinčići, cimet, anis, đumbir, kardamon, lovorov list, kore limuna, naranče (i sok[3]) i zelenog limuna,[1] ponekad čak i kriške mandarine.

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b ():Kuhano vino, vinarija.com - Portal o vinu, 19. listopada 2009., pristupljeno 3. siječnja 2014.
  2. Ivana Fatur (Za Udrugu konobara i barmena Hrvatske): Kuhano vino, Teklić, magazin za ispunjen život, pristupljeno 3. siječnja 2014.
  3. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor gastro
  4. Dražen Plasaj: Mješa(vina) ili vino s...Arhivirana inačica izvorne stranice od 12. studenoga 2015. (Wayback Machine), laudato.hr, 29. listopada 2013., pristupljeno 3. siječnja 2014.
  5. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/peceno-vino-nije-prosek-za-prosek-se-grozde-susi-u-hladu-20130404
  6. https://pivnica.net/sve-o-kuhanom-pivu/4098/

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kuhano vino