Kurija u Božjakovini

Izvor: Wikipedija

Kurija se nalazi u Božjakovini, u općini Brckovljani.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Kurija (gostionica) nalazi se u sjevernom dijelu naselja Božjakovina. Sagrađena je u 18. stoljeću u kasnobaroknim stilskim oblicima. Pravokutne je tlocrtne osnove te zaključena dvostrešnim poluskošenim krovištem. Građena je od kamena i opeke te ožbukana glatkom žbukom. Glavno zapadno pročelje raščlanjeno je na sedam prozorskih osi u obje etaže, dok začelje očituje asimetričan raspored prozorskih otvora te je recentno obnovljeno. Unutrašnja organizacija prostora jednostavna je i funkcionalna sa središnjim hodnikom te dvokrakim drvenim stubištem na začelju kojim se pristupa na stambeni kat. Kurija je sačuvala svoju izvornu povijesnu konstrukciju, arhitektonsko oblikovanje i stilske detalje te je skladno uklopljena u krajobraznu vizuru brckovljanskog kraja zbog čega ima arhitektonsku i ambijentalnu vrijednost.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-6127 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Kurija (gostionica) Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 15. srpnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.