Kurt Schuschnigg

Izvor: Wikipedija
Kurt Schuschnigg
Kurt Schuschnigg
Kurt Schuschnigg u Ženevi, 1934.
Rodno ime Kurt Alois Josef Johann Schuschnigg
Pseudonim(i) Kurt von Schuschnigg
Rođenje Riva del Garda, 14. prosinca 1897.
Smrt Mutters, 18. studenoga 1977.
Posljednje počivalište Mutters, Tirol
Nacionalnost Austrijanac
Državljanstvo Austrijsko
Zanimanje političar
Mandat 11. kancelar Austrije
Prethodnik Engelbert Dollfuss
Nasljednik Arthur Seyss Inquart
Portal o životopisima

Kurt Schuschnigg, puno ime: Kurt Alois Josef Johann Edler von Schuschnigg, (Riva del Garda, 14. prosinca 1897.Mutters, 18. studenoga 1977.), austrijski političar i državni kancelar Savezne Države Austrije u periodu od 1934. do 1938. godine.

Kurt von Schuschnigg je obnašao razne ministarske poslove u austrijskoj vladi početkom 1930-ih. U srpnju 1934., izabran je za nasljednika ubijenog kancelara Engelberta Dollfussa. Iako je podržavao teoriju da su "Austrijanci dio Nijemaca", bio je izričito protiv ujedinjenja s nacističkom Njemačkom, tzv. Anschluss.[1] Ipak do aneksije je na kraju došlo, a Schuschnigg je morao vlast predati nacistima.

Von Schuschnigg je odveden na robijanje u sabirni logor u kome je ostao do kraja Drugog svjetskog rata. Bio je jedan od svjedoka protiv nacista u procesu u Nürnbergu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ryschka, Birgit. 1. siječnja 2008. Constructing and Deconstructing National Identity: Dramatic Discourse in Tom Murphy's The Patriot Game and Felix Mitterer's In Der Löwengrube. Peter Lang Prenosi Google Books