Kurt von Morgen

Izvor: Wikipedija
Kurt von Morgen
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1. studenog 1858.
Mjesto rođenja Neisse, Pruska
Datum smrti 25. veljače 1928.
Mjesto smrti Lübeck, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Kurt Ernst von Morgen
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1878.1919.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Tannenberga
Prva bitka na Mazurskim jezerima
Proljetna ofenziva
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao I. pričuvni korpus
XIV. pričuvni korpus
Odlikovanja Pour le Mérite
Željezni križ

Kurt Ernst von Morgen (Neissei, 1. studenog 1858. - Lübeck, 25. veljače 1928.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s I. pričuvnim korpusom i XIV. pričuvnim korpusom na Istočnom i Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Kurt von Morgen rođen je 1. studenog 1858. u Neissei (danas Nysa u Poljskoj). Vojnu karijeru započeo je 1878. kao kadet u Wahlstattu. Godine 1889. sudjeluje u prvoj kamerunskoj ekspediciji nakon čega jedno vrijeme radi u ministarstvu vanjskih poslova. U Kamerun se vraća 1894. kada sudjeluje u drugoj kamerunskoj ekspediciji, da bi nakon toga 1896. kao vojni promatrač britanske armije sudjelovao u britanskoj ekspediciji u Sudanu. Godine 1897. postaje vojni ataše pri Otomanskom carstvu, da bi 1901. s činom bojnika služio u Glavnom stožeru. Od 1902. služi i zapovijeda u raznim vojnim jedinicama, da bi u siječnju 1912. bio unaprijeđen u general bojnika, te postao zapovjednikom 81. brigade smještene u Lübecku.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Morgen je postao zapovjednikom 3. pričuvne divizije koja se nalazila u sastavu 8. armije na Istočnom bojištu. Zapovijedajući navedenom divizijom sudjeluje u Bitci kod Tannenberga, nakon koje je promaknut u čin general poručnika. U studenom 1914. Morgen postaje zapovjednikom I. pričuvnog korpusa zamijenivši na tom mjestu Otta von Belowa. Zapovijedajući navedenim korpusom sudjeluje u Prvoj bitci na Mazurskim jezerima, te Bitci kod Lodza. S I. pričuvnim korpusom Morgen sudjeluje u sastavu 9. armije u invaziji na Rumunjsku. U proljeće 1918. Morgen s I. pričuvnim korpusom sudjeluje u Bitci na Matzu četvrtom njemačkom napadu u Proljetnoj ofenzivi. U kolovozu 1918. preuzima zapovjedništvo nad XIV. pričuvnim korpusom kojim zapovijeda sve do siječnja 1919. godine.

Grob Kurta von Morgena na groblju u Lübecku

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

U siječnju 1919. Morgen je premješten u pričuvu, da bi u siječnju 1920. bi unaprijeđen u generala pješaštva. Zadnjih godina života Morgen je živio u Lübecku gdje je i preminuo 15. veljače 1928. godine u 70. godini života.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Kurt von Morgen na stranici Prussian Machine.com
(njem.) Kurt von Morgen na stranici Deutschland14-18.de