Laudonov gaj

Izvor: Wikipedija

Laudonov gaj, na rubu Krbavskog polja nedaleko od Bunića, nasad je bora i hrasta na živome pjesku od 1965. godine posebni rezervat šumske vegetacije.

Opis[uredi | uredi kôd]

Godine 1746. kumpanijski zapovjednik u Buniću, a kasnije austrijski feldmaršal Gideon Laudon naredio je da se živi pijesci pošume kako ne bi nanosili štetu poljoprivredi. Kasnije za vrijeme Vojne uprave nasadi su proširivani crnim borom, metlikom i bagremom. Laudonov gaj prostire se na 700 hektara. Od toga je pod crnim borom 310 hektara, a pod hrastom 340 hektara. Ukupno je 518 starih stabala hrasta lužnjaka. Nasad je vrijedan i značajan ostatak hrastove šume s obilježjima sekundarne hrastove prašume. U posebnom rezervatu su i dvije veće lokve koje su stanište strogo zaštićenog velikog vodenjaka (Triturus carnifex). Posebnim rezervatom šumske vegetacije upravlja Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. rujna 2009. Pristupljeno 5. studenoga 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link) CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. Home. Zaštita i očuvanje prirode LSŽ. Pristupljeno 18. studenoga 2021.