Lenggong

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Arheološka nalazišta doline Lenggong
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Arheološka nalazišta doline Lenggong
Flag of Malaysia.svg Malezija


Lenggong na karti Malezija
Lenggong
Lenggong
Lokacija Lenggonga u Maleziji
Godina uvrštenja: 2012. (36. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: 1396 UNESCO

Lenggong je naselje u istoimenoj bujnoj dolini, oko 100 km sjeverno od grada Ipoha u pokrajini Perak, Malezija. Smješten je na cesti 76. koja povezuje Kuala Kangsar s Bailingom. Lenggong se nalazi pored slatkovodnog jezera Tasik Raban, te je zbog blizine pitke vode popularan po jelima od slatkovodnih riba.

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Mjesto je ipak najpoznatije po četiri arheološka lokaliteta smještena u dvije skupine koji obuhvaćaju skoro dva milijuna godina ljudskog obitovanja, što je jedno od najdužih dokaza pračovjeka na jednom mjestu, a najstariji izvan afričkog kontinenta. Zbog toga su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 30. lipnja 2012. godine[1]. Sastoji se od lokaliteta na otvorenom i špiljskih nalazišta, s paleolitičkom radionicom alata i dokazima rane tehnologije:

  • Bukit Kota i Bunuh Tampan (gdje se nalaze arheološki muzej i terenska stanica)
  • vapnenčka jama sa špiljom Gua Harimau
  • radionica na otvorenom kod Bukit Jawa
  • vapnenčki masiv Bukit Kepala Gajah sa špiljama Gunung Runtuh, Gua Teluk Kelawar i Gua Kajang[2].

Broj pronađenih nalazišta u relativno ograničenom području ukazuje na prisutnost relativno velike, polusjedilačke populacije stanovništva s kulturnim nalazima iz paleolitika, neolitika i metalnog doba.

Ostala važna arheološka nalazišta u blizini su: Kota Tampan, Bukit Jawa kod Kampung Geloka i Kampung Temelong. 100.000 godina stari kameni alati su iskopani kod Kampung Geluka i Kampung Temelonga. Također se čini kako je Gua Harimau bilo mjesto rane proizvodnje bronce u brončanom dobu[3].

11.000 godina stari ostaci čovjeka, poznati kao "Čovjek iz Peraka" (malajski: Orang Perak), predstavljaju jedan od najpotpunijih prapovijesnih kostura pronađenih u jugoistočnoj Aziji. To je također jedini prapovijesni kostur na svijetu s utvrđenom kongenitalnom deformacijom poznatom kao Brchymesophalangia tipa A2 (lijeva ruka i šaka su mu bile mnogo manje od desne, što se odrazilo na oblik njegove kralježnice). Kostur je pronađen u špilji Gua Gunung Runtuh 1991. godine u fetalnom položaju s obje noge sklopljene na grudima. Grobni prilozi su pored kamenog oruđa uključivali i brojne riječne školjke. Osoba je muškarac u dobi od oko četrdeset do četrdeset i pet godina, te je bio visok oko 154 cm.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Novi upisi svjetske baštine (engl.) Preuzeto 14. srpnja 2012.
  2. Dolina Lenggong na worldheritagesite.org (engl.) Preuzeto 14. srpnja 2012.
  3. Svjetska baština doline Lenggong na thejakartapost.com (engl.) Preuzeto 14. srpnja 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Koordinate: 5°06′N 100°58′E / 5.1°N 100.967°E / 5.1; 100.967