Lewa Downs

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mount Kenya, nacionalni park/zaštićene šume
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Mount Kenya, nacionalni park/zaštićene šume
Flag of Kenya.svg Kenija


Lewa na karti Kenija
Lewa
Lewa
Lokacija područja Lewa u Keniji
Godina uvrštenja: 1997. (21. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, ix
Ugroženost: -
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/800 UNESCO
Put za Lewu
Žirafa u Lewi

Lewa je zaštićeni krajolik divljih životinja (Lewa Downs) na sjeveru središnje Kenije, južno od grada Isiolo, a sjeverno od vulkanske planine Mount Kenya. God. 2013., zaštićeno područje divljih životinja Lewa Downs i u njemu šumski rezervat Ngare Ndare, su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi kao dio susjedne svjetske baštine nacionalnog parka Mount Kenya kao „prijelazno područje iz planinskog ekosustava u savanski sustav visoke aridnosti i bioraznolikosti[1].

Lewa je osnovana 1995. god. na površini od oko 250 km² i na visinama od 1.400-2.300 metara, te uključuje planinsko područje, otvorene travnjake, riječne doline, s iznimno raznolikim spektrom tla, te biljnog i životinjskog svijeta. Tu se nalaze različite vrste staništa u rasponu od riječnih šuma, močvara, do suhe autohtone šume i savane. Lewa služi kao utočište za mnoge raznolike ugrožene vrste divljih životinja, ali također djeluje kao katalizator sveukupne zaštite života sjeverne Kenije i šire. Naime, podržavajući razvoj u zajednicama izvan granica zaštićenog područja, Lewa je postala vodeći uzor za održivo očuvanje divljih životinja u cijeloj istočnoj Africi.

Lewa je dom za više od 350 vrsta ptica, kao što su somalijski noj, kori droplja, i prekrasnim jorgovanskii valjak, te 70 vrsta sisavaca, uključujući pet velikih afričkih: lav, leopard, afrički slon, crni nosorog i afrički bivol. Ostale značajne vrste su: mravojed, gepard, žirafa, gnu, vodenkonj, hijena, Colobus majmun, sitatunga, bijeli nosorog, afrički divlji pas, zebra, te razne vrste šišmiša, primata, antilopa, i dr. Više od 10% od populacije kenijskih kritično ugroženih crnih nosoroga, tj. 72. jedinke, živi na području Lewe. Lewa također ima najveći broj ugroženih Grevyjevih zebri na svijetu, oko 378 jedinki. Zbog visoke gustoće divljih životinja, Lewa je u mogućnosti pomoći ponovno naseljavanje drugih parkove i rezervata u Keniji.

Unutar Lewe se nalazi civilna zračna luka koja ima 1.200 m nepopločane piste, a povezana je letovima s Nairobijem i nacionalnim parkom Maasai Mara.

Svake godine se u Lewi održava Lewa maraton s humanitarnim ciljem prikupljanje sredstava[2].

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. UNESCO Nacionalni park Mount Kenya (engl.) Posjećeno 17. rujna 2013.
  2. Lewa MarathonInačica izvorne stranice arhivirana 8. rujna 2013. (engl.) Posjećeno 17. rujna 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]