Liječnik kuge

Izvor: Wikipedija
Doktor Schnabel von Rom, Liječnik s kljunom iz Rima nosi zaštitnu odjeću tipičnu za liječnika kuge u to vrijeme, graviranje Paul Fürst, 1656. godine.

Liječnici kuge, bili su posebni medicinski liječnici. Oni su bili posebno unajmljeni od strane gradova koji su imali mnogo žrtava kuge u vrijeme epidemije kuge. Budući da ih je grad plaćao liječili su sve, bogate i siromašne. Oni nisu stručno obučeni, iskusni liječnici ili kirurzi, često su bili drugorazredni liječnici koji nisu u mogućnosti na drugi način pokrenuti uspješan medicinski posao. Liječnici kuge svojim savezom liječe samo pacijente zaražene kugom i bili su poznati kao općinski liječnici kuge. U jednom slučaju liječnik kuge je bio prodavač voća prije nego što je zaposlio kao liječnik. U sedamnaestom i osamnaestom stoljeću, neki liječnici su nosili kljun kao masku koja je bila ispunjena s aromatičnim tvarima. Maske su bile oblikovane kako bi ih zaštitile od zaraženog zraka, na koji se (prema teoriji zaraze) gledalo kao uzrok infekcije. Biti lječnik kuge je bilo neugodno, opasno i teško. Njihovi izgledi za preživljavanje u vremenu epidemije kuge su bili jako mali.

Kostim[uredi | uredi kôd]

Neki liječnici kuge nosili su poseban kostim, iako grafički izvori pokazuju da su liječnici kuge nosili različite kostime. Kostime je izumio Charles de L'Orme u 1619. godini, prvo su se rabili u Parizu, ali poslije su se proširili diljem Europe. Zaštitno odijelo bilo je sastavljeno od kaputa teških tkanina, maska sa staklenim otvorom za oči, kljun stožastog oblika za mirisne tvari. Neki od mirisnih materijala su jantar, matičnjak, metvica lišća, kamfor, klinčića, tinktura opijuma, smirne, ružine latice. To ih je štitilo od zaraženog zraka. Drveni štap korišten je kako bi se pregledalo pacijenta bez dodira.

Metoda[uredi | uredi kôd]

Liječnici kuge puštali su krv zaraženim pacijentima i ostale metode liječenja kao što su stavljanje žabe na kvržice uzrokovanje kugom. Liječnici kuge nisu smjeli komunicirati s javnošću zbog mogućnosti širenja bolesti.