Livonska braća mača

Izvor: Wikipedija
Livonska braća mača

Pečat i grb Livonskog Reda
Aktivna 1204. – 1237.
Država Terra Mariana
Odanost Rimokatolička Crkva
Sjedište Viljandi (Fellin)
Sudjelovanje u borbama Livonski križarski rat
Teutonski vitez (lijevo) i livonski vitez (desno)

Livonska braća mača (lat.: Fratres militiæ Christi Livoniæ, njem.: Schwertbrüderorden) je bio viteški vojni red kojeg je uspostavio biskup Albert od Rige, 1202. godine. Papa Inocent III. potvrdio je red 1204. godine. Nakon poraza od Samogita godine 1236. u bitci kod Schaulena (Saule), ostatci Livonske braće mača bili su uključeni u Teutonske vitezove i postali poznati kao vitezovi livonskog reda, 1237.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Albert, biskup Rige, osnovao je Bratstvo 1202. godine kao pomoć biskupiji Livonija u obraćenju poganski plemena. Od svog osnutka, nediscipliniran Red bio je sklon zanemarivanju hijerarhije te nepoštivanju biskupa. 1218., kralj Albert upitao je kralja Valdemar II. od Danske za pomoć, ali umjesto s Valdemarom dogovorio se s Bratstvom te su oni osvojili sjevernu Estoniju.

Bratstvo je imalo svoje sjedište u Fellinu (Viljandi) u današnjoj Estoniji, gdje se i danas nalaze zidovi dvorca Velikog meštra. Ostale utvrde bile su u Wendenu (Cēsis), Segewoldu (Sigulda) i Ascheradenu (Aizkraukle). Ostale utvrde uključivale su Wenden (Cesis), Segewold (Sigulda) i Ascheraden (Aizkraukle).

24. studenog 1232., papa Grgur IX. je tražio od Livonske braće mača da pošalju vojsku u obranu Finske, čija su se polupoganska plamena borila protiv Republike Novgorod u Finsko-novgorodskim ratovima.[2]

Red je desetkovan 1236. u bitci kod Schaulena (Saule). Ovaj katastrofalan poraz dovelo je do toga da su ostatci Livonske braće mača bili uključeni u Teutonske vitezove i postali poznati kao vitezovi livonskog reda. Oni su ipak nastavili djelovati u svim aspektima (pravilo, odjeće i politika) kao samostalna grana Teutonskog viteškog reda, na čelu s vlastitim Meštrom.

Meštrovi[uredi | uredi kôd]

  • Wenno (von Rohrbach) 1204. – 1209.
  • Volkwin (Schenk von Winterstein) 1209. – 1236.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

  • The Sword Brothers, Petera Darmana, je fikcija o Livonskom Redu smještena u 13. stoljeće.


Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Eastern Europe: An Introduction to the People, Lands, and Culture, Volume 1, uredio Richard Frucht (engl.)
  2. Pismo pape Grgura IX. na latinskom. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. kolovoza 2007. Pristupljeno 31. siječnja 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)