Ljekarna Varoš u Splitu

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "zgrada".
(Primjeri uporabe predloška)
Ulaz u ljekarnu

Ljekarna Varoš u Splitu, Hrvatska, nalazi se na adresi Marmontova 2.[1]

Najstarija splitska ljekarna otvorena je u prizemlju Kuće Ilić oko 1854., radi od 1856.,[2] do danas je sačuvala svoju izvornu namjenu i neorenesansni namještaj naručen iz Italije. Najstarija je ljekarna u gradu koja neprekidno radi.[2] Prvi vlasnik bio je Jovo Matačić, a početkom 20. st. ljekarnu kupuje Niko Bonetti u čijem je vlasništvu sve do nacionalizacije 1948. U ljekarni je sačuvano staro podno popločanje geometrijskog uzorka, a uz namještaj s figuralnim prikazom Galena, grčkog liječnika u Rimu te Eskulapa, rimskog boga liječnika, čuvaju i posude za pripremanje lijekova i ostali ljekarnički pribor iz 2. polovice 19. stoljeća.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Zbog izuzetne važnosti za kulturnu i društvenu povijest Splita zaštićen je izvorni inventar iz druge polovice 19. stoljeća i namjena ovog jedinstvenog prostora. Pod oznakom Z-6056 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificiranog kao profana graditeljska baština.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Ljekarna »Varoš« Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske
  2. a b Informacijska ploča
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.