Ljubo Bešlić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodaj "političar".
(Primjeri uporabe predloška)

Ljubo Bešlić (Mostar, 27. srpnja 1958. - Zagreb, 3. rujna 2021.[1]), bio je hrvatski bosanskohercegovački političar, bivši gradonačelnik Mostara.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 27. srpnja 1958. godine u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, zatim 1982. završava Strojarski fakultet na univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru. Zatim radi kao profesor u srednjoj Strojarskoj školi u Mostaru, a potom u grafičkom poduzeću "Rade Bitanga" - Mostar i to kao rukovoditelj službe održavanja. Aktivno se bavio rukometom (1972.1990.) i to u Rukometnom klubu "Velež".

Od 1992. do 1995. aktivno sudjeluje u Domovinskom ratu kao pripadnik HVO-a. Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Bruxelles za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne skupine koja je radila na ustroju Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon ustroja ministarstva nastavio je raditi u istom u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.

Ljubo Bešlić postao je dogradonačelnikom Grada Mostara početkom 2003. godine, a gradonačelnikom Grada postaje sredinom prosinca 2004. godine. Od 2006. do sredine 2009. obnaša dužnost predsjednika Udruženja općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Na drugi mandat gradonačelnika Mostara Ljubo Bešlić je izabran 18. prosinca 2009. godine. Prvi je gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata; za vrijeme njegovog prvog mandata Stari most je ušao na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Stari most je prvi spomenik iz Bosne i Hercegovine koji je ušao na taj popis. Drugi je u povijesti Mostara koji je izabran na dužnost gradonačelnika dva puta. Bio je aktivni član Vijeća Europe (Council of Europe) od 2004. godine. Oženjen je i otac je troje djece.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Donedavni gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić preminuo u 63. godini života. Večernji list. 3. rujna 2021. Pristupljeno 1. listopada 2021.