Ljubomir Kapor

Izvor: Wikipedija
Ljubomir Kapor
Ljubomir Kapor
Ljubomir Kapor u filmu Kenjac
Rođenje 21. rujna 1932., Korčula
Smrt 13. ožujka 2010., Zagreb
Godine rada 1958.2010.
Važnije uloge Njegova Svitlost (Velo misto)
Đuro Pletikosa (Luda kuća)
Važniji filmovi Život sa stricem
Zlatne godine
Maršal
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Ljubomir Kapor (Korčula, 21. rujna 1932.Zagreb, 13. ožujka 2010.) bio je hrvatski glumac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Glumačku karijeru započeo je za vrijeme studija na zagrebačkoj Akademije kazališne umjetnosti u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, ulogom u prvoj premijeri tog kazališta u Krležinoj 'Golgoti' u režiji Branka Gavelle.

Od tada je stalni član toga kazališta i mnogobrojnim ulogama osigurao status velikana hrvatskog glumišta, glumeći između ostalih i u predstavama "Sinovi umiru prvi" (uloga Jakova, a. Mate Matišić, r. Božidar Violić), "Ribarske svađe" (uloga Iže, a. Carlo Goldoni, r. Joško Juvančić), "Glorija" (uloga don Zane a. Ranko Marinković, r. Petar Veček, "Lift za kuhinju" (a. Harold Pinter), "Kraljevo" (a. Miroslav Krleža), "Tri sestre" (a. Anton Pavlovič Čehov), "Richard II." (a. William Shakespeare) i mnogim drugim.

Najpopularnije uloge odigrao je u legendarnim TV-serijama Velo misto odigravši nezaboravnog Njegovu Svitlost, u Prosjacima i sinovima, te u Ludoj kući, u kojoj je glumio prakički do same smrti, a posljednju sezonu i unatoč kemoterapijama kojima je morao biti podvrgnut zbog zloćudne bolesti, koja mu je dijagnosticirana u ljeto 2009. Nakon duge borbe s bolešću, preminuo je u Zagrebu 13. ožujka 2010.

Filmska i TV karijera[uredi | uredi kôd]

TV serije
Sinkronizacija u animiranim filmovima
TV filmovi
Filmovi

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jutarnji listArhivirana inačica izvorne stranice od 13. kolovoza 2011. (Wayback Machine) Sandra Bolanča: Gargamel, Papa Štrumpf, Kremenko i Vanda žive u Zagrebu, 10. listopada 2009.