Loš zvuk (glazbeni sastav, Pula-Zagreb)

Izvor: Wikipedija
Loš zvuk
Osnivanje1977.
MjestoPula
Žanr/ovipunk rock
Djelatno razdoblje1977. - 1979.
Producentska kućaSuzy
Originalna postava
Darko Vučinić
Vlado Mladin
Vlado Borić
Ivica Dolinar
Bivši članovi (članice)
Darko Vučinić
Vlado Mladin
Vlado Borić
Ivica Dolinar
Rikardo Novak

Loš zvuk je hrvatski punk-novovalni sastav s članovima iz Pule i Zagreba.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Povijest počinje raspadom grupe Top (Valter Dobrilović Buco – gitara, Milenko Piuko – bubnjevi, Darko Vučinić - bas gitara i vokal i Igor Štoković – klavijature). Basist Darko Vučinić (Vule, Vučko) iz Pule otišao je studirati u Zagreb. Listopada 1977. osnovao je sastav Loš zvuk. Njegov sugrađanin Vlado Mladin bio je bubnjar, a zagrebačku polovicu činili su gitarist Vlado Borić i klavijaturist Ivica Dolinar. Potkraj godine prijavili su se na Zaječarsku gitarijadu, na kojem su prolaskom u finale otvorili si put uspjeha. U godinu dana gostovali su po televizijskim i radijskim programima i često nastupali. Izdavačka kuća Suzy ponudila im je ugovor za singlicu. Snimili su ju 23. ili 24. travnja 1979. godine u tada glasovitom novovalnom studiju JM Sound. Na singlici su bile Vučkove pjesme Mi smo divna omladina i Dobro veče dobri čovječe. Time je preko pulskih članova Pula dobila svoje prvo novovalno[1] i punk[2] i novovalno diskografsko izdanje. Tri dana poslije ponudili su im na koncertu u Kineskom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu trogodišnji ugovor, što je odbila potpisati zagrebačka polovica te je to otpalo. Na mjesto gitarista došao je Puljanin Rikardo Novak Riki. Loš zvuk odsvirao je još samo dva koncerta, na pulskom rukometnom igralištu ljeti te u listopadu na rock festivalu u Celju.[1] Od drugog dijela Milenka i Valtera nastali su prvi pulski punk sastav Problemi.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Glas Istre Damir Burić: Kako je počela priča o pulskom punku i novom valu. FELJTON: ROCK'N'PULA - (LOCIRANA) SUBJEKTIVNA POVIJEST POPULARNE GLAZBE 10/22. , 8. travnja 2018. (pristupljeno 18. veljače 2020.)
  2. a b Glas Istre Zoran Angeleski: UOČI EMITIRANJA SERIJALA "ROCK'N'PULA" NA PULSKOJ TV NOVI, RAZGOVARALI SMO S AUTOROM DAMIROM BURIĆEM: Od distorzije s češljem, do Atomaca, Gustapha i Idijota, 26. siječnja 2018. (pristupljeno 18. veljače 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]