Loganijevke

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Loganiaceae)
Loganijevke
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Gentianales
Porodica:Loganiaceae
R. Br. ex Mart., 1827
Baze podataka
Spigelia marilandica
Strychnos brasiliensis

Loganijevke (lat. Loganiaceae), biljna porodica u redu sirištarolike koja je dobila ime po rodu loganija (Logania), a svakako je najpoznatiji rod strihnos (Strychnos) od kojeg se dobiva poznati otrov strihnin, za koji ne postoji specifičan protuotrov.

Opis[uredi | uredi kôd]

Pripada mu desetak rodova drvenastih loza, grmlja ili drveća, pretežno po tropskim krajevima, od kojih su mnoge otrovne, ali i ljekovite vrste, kao Spigelia marilandica iz SAD-a, s prekrasnim cvjetovima, također se uzgajaju kao ukrasna biljka a kao lijek ako se krivo dozira, može izazvati cijeli niz problema, ubrzani rad srca, vrtoglavice, konvulzije i eventualno smrt.[1]. Članovi poorodice imaju lisnate dodatke na dnu lisnih peteljki i imaju terminalne cvjetne grozdove. Prsten latica na svakom cvijetu ima četiri ili pet preklapajućih režnjeva. Plodovi variraju od kapsula do mesnatih koštunica. Otrovni alkaloidi koji se nalaze u kori i sjemenu biljaka iz roda Strychnos koriste se kao otrov za strijele, kao što je kurare i u lijekovima koji stimuliraju srce i središnji živčani sustav. Natalska naranča (Strychnos spinosa) iz južne Afrike proizvodi žute bobice s jestivom pulpom.

Izumrla vrsta Strychnos electri, čiji su fosilizirani cvjetovi datirani u srednje tercijarno razdoblje (prije između 15 i 30 milijuna godina), predstavlja najstariji poznati asterid (loza cvjetnica); njegovo otkriće 2016. pružilo je novi uvid u evoluciju angiospermi. [2]

Tribusi i rodovi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Loganiaceae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Loganiaceae

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. medicinal herbs
  2. Britannica, pristupljeno 10 svibnja 2023.