Prijeđi na sadržaj

Loganijevke

Izvor: Wikipedija
Loganijevke
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Gentianales
Porodica:Loganiaceae
R. Br. ex Mart., 1827
Baze podataka
Spigelia marilandica
Strychnos brasiliensis

Loganijevke (lat. Loganiaceae), biljna porodica u redu sirištarolike koja je dobila ime po rodu loganija (Logania), a svakako je najpoznatiji rod strihnos (Strychnos) od kojeg se dobiva poznati otrov strihnin, za koji ne postoji specifičan protuotrov.

Pripada mu desetak rodova drvenastih loza, grmlja ili drveća, pretežno po tropskim krajevima, od kojih su mnoge otrovne, ali i ljekovite vrste, kao Spigelia marilandica iz SAD-a, s prekrasnim cvjetovima, također se uzgajaju kao ukrasna biljka a kao lijek ako se krivo dozira, može izazvati cijeli niz problema, ubrzani rad srca, vrtoglavice, konvulzije i eventualno smrt.[1]. Članovi poorodice imaju lisnate dodatke na dnu lisnih peteljki i imaju terminalne cvjetne grozdove. Prsten latica na svakom cvijetu ima četiri ili pet preklapajućih režnjeva. Plodovi variraju od kapsula do mesnatih koštunica. Otrovni alkaloidi koji se nalaze u kori i sjemenu biljaka iz roda Strychnos koriste se kao otrov za strijele, kao što je kurare i u lijekovima koji stimuliraju srce i središnji živčani sustav. Natalska naranča (Strychnos spinosa) iz južne Afrike proizvodi žute bobice s jestivom pulpom.

Izumrla vrsta Strychnos electri, čiji su fosilizirani cvjetovi datirani u srednje tercijarno razdoblje (prije između 15 i 30 milijuna godina), predstavlja najstariji poznati asterid (loza cvjetnica); njegovo otkriće 2016. pružilo je novi uvid u evoluciju angiospermi.[2]

Tribusi i rodovi

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. medicinal herbs
  2. Britannica Pristupljeno 10. svibnja 2023.