Lorisi

Izvor: Wikipedija
Lorisi
Nycticebus coucang
Nycticebus coucang
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Podred: Strepsirrhini
Infrared: Lorisiformes
Porodica: Lorisidae
Gray, 1821
rodovi
Arctocebus
Perodicticus
Pseudopotto
Loris
Nycticebus

Lorisi (Lorisidae, ponekad i Loridae) su porodica iz reda primata. To su vitke životinje, stanovnici krošnji koji su bliski srodnici s porodicom galagija. Porodica se dijeli na četiri roda s osam ili deset vrsta (podjela još nije općeprihvaćena od čitave znanstvene zajednice).

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Lorisi žive u tropskoj, centralnoj Africi, kao i u Južnoj i Jugoistočnoj Aziji.

Opis[uredi | uredi kôd]

Lorisi imaju gusto, vunasto krzno, najčešće sivo ili smeđe obojeno, koje je s gornje strane tijela nešto tamnije. Velike oči, svojstvene noćnim životinjama, okrenute su im prema naprijed. Uši su im male i često djelomično skrivene u krznu. Palčevi su im nasuprotni, a drugi prst na šakama prednjih ekstremiteta im je zakržljao. Na drugom prstu stopala imaju kandžice tipične za sve Strepsirrhinije. Repovi su im kratki, ili ih uopće nemaju. Tijela su im duga između 17 i 40 cm, a teže od 300 grama do 2 kilograma.

Način života[uredi | uredi kôd]

Lorisi su noćne životinje koje žive na drveću. Za razliku od galagija, odlikuju se laganim, promišljenim pokretima, i nikada ne skaču. Svojim snažnim prednjim ekstremitetima se tako čvrsto drže za grane, da ih ni silom nije moguće skinuti. Većina lorija su samotnjaci, ili žive u najviše malenim porodičnim zajednicama.

Hrana[uredi | uredi kôd]

Najvažnija hrana lorisa su kukci. Uz njih, jedu i ptičja jaja, malene kralježnjaka ali i voće i sok stabala.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Skotnost lorisa traje četiri do šest mjeseci, nakon čega se rađa jedno do dvoje mladunaca. Oni se drže za krzno na majčinom trbuhu, ili u gnijezdima čekaju da se majke vrate iz potrage za hranom. Nakon tri do devet mjeseci - što ovisi o vrsti - prestaju sisati, a s deset do osamnaest mjeseci dosižu spolnu zrelost. Očekivani životni vijek im može biti do 20 godina.

Ugroženost[uredi | uredi kôd]

Generalno gledano, lorisi spadaju među manje ugrožene vrste. Najvažnija ugroza im je uništavanje njihovih staništa.


Rodovi[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Lorisidae