Lost and Found

Izvor: Wikipedija
Lost and Found
Mudvayne (studijski album)
Žanralternativni metal, nu metal, hard rock
Objavljen12. travnja 2005.
Snimanjesiječanj – prosinac 2004.
StudioThe Plant Studios (Sausalito, Kalifornija)
Trajanje53:29
IzdavačEpic
Producent(i)Dave Fortman
Recenzije
Kronologija albuma – Mudvayne
The End of All Things to Come
(2002.)
Lost and Found
(2005.)
The New Game
(2008.)

Lost and Found treći je studijski album američkog nu metal sastava Mudvayne. Diskografska kuća Epic Records objavila ga je 12. travnja 2005. Album je imao veliki uspjeh u SAD-u, gdje je završio na 2. mjestu i nedugo nakon toga dobio zlatni certifikat od RIAA.[1] Prodan je u oko 1.000.000 primjeraka do kolovoza 2014. i najuspješniji je album sastava sve do danas.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Nakon što je nastupio za Metallicu na turneji sastava u Summer Sanitarium 2003.,[2] [3] Mudvayne je proveo praznike oporavljajući se prije početka radovi na albumu.[2] Album producirao Dave Fortman. [3] [4] Sastav je odabrao Fortmana jer su smatrali da može kombinirati ekstremne elemente sastava.[2]

Prije odlaska u studiju The Plant u Sausalitu u Kaliforniji na snimanje albuma, sastav je proveo vrijeme s Fortmanom u predprodukciji. Pjevač Chad Gray je rekao: "Otkrio sam da su tih prvih nekoliko dana najvažniji kad se radi o postavljanju tona albuma i postavljanju izazova sastavu u pogledu njihovih ciljeva i finom podešavanju aranžmana za maksimalan emocionalni učinak."[2] Sastav unajmio je ranč u sjevernoj Kaliforniji gdje su pisali i uvježbavali pjesme za album.[2][5] Pretvorili su njegovu garažu s više štandova u improvizirane studio. [2] Kao i kod prethodnog Mudvayneova albuma, odlučili su izolirati sastav kako bi dobili inspiraciju za pisanje pjesama. [3] Matthew McDonough je izjavio: "Postavljanje jasnih ciljeva za svaku pjesmu bilo je ključ Mudvayneovih brzih rezultata. Ovo je čudna kontradikcija, ali može biti vrlo oslobađajuće postaviti ograničenja kreativnosti sve dok ne dopustite da vas ta ograničenja definiraju. Oslobađa se puno kreativne energije kad prestanete vući ideju u pedeset različitih smjerova i počnete je gurati u jednom." [2]

Do 27. svibnja 2004. sastav je završio pisanje 12 pjesama za album. Chad, Ryan, Greg i Matthew napustili su ranč u Santa Cruzu i vratili se svojim domovima u Kaliforniju, Illinois i Wisconsin. Dne 12. lipnja 2004. sastav se ponovo okupio kako bi započelo snimanje albuma.[2]

Pjesma "Small Silhouette" snimljena je tijekom sesija albuma Lost and Found, a kasnije se pojavila na albumu sa soundtrackom za Showtimeovu seriju Masters of Horror. [6] [7] [8]

Glazba i tekstovi[uredi | uredi kôd]

Consequence of Sound opisao je Lost and Found kao hard rock album. Sadrži elemente thrash metala. Pjesma "Determined" (izvorni naslov bio je "Fucking Determined")[9] koristi elemente groove metala i hardcore punka [10], dok se tekst pjesme "IMN" vrti oko samoubojstva, teme koja se ponavlja u Mudvayneovim pjesmama. Pjesmu "Choices" Gray je opisao kao "osmominutni opus".[3] To je najduža Mudvayneova pjesma.

Sastav vidi album kao povratak sirovom zvuku koji se čuo na L.D. 50, a gitarist Greg Tribbett rekao je u intervjuu za časopis Rolling Stone: "Umjesto da budemo svi glatki, definitivno idemo na sirovi zvuk na ovoj ploči. Posljednja je bila prilično glatka, a prva ploča, L.D. 50, bila je sirova, tako da je pomalo miješamo." Matthew McDonough rekao je kako vjeruje da će glazba na albumu odražavati profinjenost Mudvayneovog složeno strukturiranog hard rocka u ravnoteži s više melodije nego na bilo kojem prethodnom albumu.[2] Basist Ryan Martinie dodao je: "Naš cilj za treći album je stvarati glazbu koja nam se sviđa jer ako nas čini sretnima, onda će se ostalo pobrinuti samo za sebe." [2]

Mnogi kritičari su tvrdili da album napustio je zvuk s njihovih prethodnih albuma.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Tekstovi i glazba: Mudvayne. 

Br. Skladba Trajanje
1. „Determined”   2:39
2. „Pushing Through”   3:28
3. „Happy?”   3:37
4. „IMN”   5:51
5. „Fall into Sleep”   3:51
6. „Rain. Sun. Gone”   4:35
7. „Choices”   8:05
8. „Forget to Remember”   3:35
9. „TV Radio”   3:26
10. „Just”   3:00
11. „All That You Are”   6:11
12. „Pulling the String”   5:05
53:29

Recenzije[uredi | uredi kôd]

Album je prodan u 100.000 primjeraka u prvom tjednu od izdanja.[11]

Nakon izdanja, album dobio je općenito mješovite recenzije, a Metacritic mu je dao ocjenu 46 %. Neko kritičari primijetili su uočenu promjenu u zvuku na albumu usmjerenom na više mainstream publiku. Kansas Wichita Eagle primijetio je: "Uspjeh nije nešto što su članovi Mudvaynea namjeravali postići, ali ga neće prezreti. Od pojavljena kvarteta na heavy metal sceni 1996., napredovao je od margine do mainstreama rocka.”

Pozitivna recenzija pojavila se u Entertainment Weeklyju, koji je napisao: "Utkavši kristalizirane melodije u svoje prepoznatljive klastere bijesa, metalci umaču prst u čistije vode bez gubitka bilo kakve prljavštine."

Johnny Loftus iz stranice AllMusic pohvalio je prvom pjesme, "Determined", napisavši u svojoj recenziji, "Oni su uspjeli na početku "Determined" — jedna od Mudvayneovih najjačih pjesama svih vremena, to je zamah moderniziranog thrasha." Međutim, dao je albumu mješovie recenzije, napisavši: "Lost and Found ubrzo pada u poznate, razbijajuće tekstove-nitko me ne razumije i usklađivanje trenutaka osvježavajuće sirovosti s dijelovima stereotipnog 'korporacijskog metala', ne-žanra koja je ustala da prihvati glasne rock izbjeglice i tvrđu stranu post-grungea. Energija u "Determined" i "Just" je potrošena vijugavim "TV Radio" i "Fall into Sleep", a naposljetku se Mudvayne izgubi između thrasha i razvodnjene posvećenosti Slipknotu."

Mješovite recenzije pojavio su se i u Q-u, koji je rekao, "[Mudvayne] ostaje duhom porazno prosječan", Rolling Stone-u, koji je nazvao album "Sinkopirani sludge koji će se povezati samo sa starenjem izgaranja i najljućim mladim 'uns" i Billboard, koji je napisao, "Album je, iako nije strašan, nije ni vrlo nezaboravan."

PopMatters albumu je dao negativne recenzije, napisavši: "Lost and Found je u konačnici besmislen album, onaj koji se možda dobro prodavao prije šest godina, ali danas djeluje kao jednoličan i beznadno passé."

Pjesma "Determined" bila je nominirana na dodjeli Grammyja 2006. za najbolju metal izvedbu, ali je izgubila od pjesama Slipknota, "Before I Forget". [12]

Zasluge[uredi | uredi kôd]

Mudvayne
Dodatni glazbenici
  • Devun Fortman – dodatni vokal na pjesmi "Choices"
  • Erinn Fortman – dodatni vokal na pjesmi "Choices"
  • Leah Germinaro – dodatni vokal na pjesmi "Choices"
Ostalo osoblje
  • Dave Fortman – snimanje, produkcija, miks
  • Jeremy Parker – miks
  • Mike Boden – inženjer zvuka (asistent)
  • Mauricio Serna – inženjer zvuka (asistent)
  • Kelly Liebelt – inženjer zvuka (asistent)
  • Tony Terrebonne – inženjer zvuka (asistent)
  • Ted Jensen – mastering

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. RIAA certifications. Recording Industry Association of America. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. rujna 2015.
  2. a b c d e f g h i j Mudvayne. 18. lipnja 2004. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. lipnja 2004. Pristupljeno 18. ožujka 2013.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. a b c d Montgomery, James. 2. ožujka 2005. Mudvayne Lose The Makeup, Find Inspiration In Isolation. MTV News. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. rujna 2010. Pristupljeno 20. ožujka 2013.
  4. Dave Fortman to Produce New Mudvayne Album. Mix. 19. svibnja 2004. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. siječnja 2008. Pristupljeno 21. ožujka 2013.
  5. MTV News. 28. svibnja 2004. For The Record: Quick News On Justin Timberlake And Usher, T.I., Britney Spears, Paris Hilton, The Vines & More. MTV. Pristupljeno 21. ožujka 2013.
  6. Ruhlmann, William. 18. listopada 2005. Masters of Horror - Various Artists : Songs, Reviews, Credits, Awards. AllMusic. Pristupljeno 16. ožujka 2013.
  7. Harris, Chris. 18. listopada 2005. Mudvayne Take Sevendust On Masters Of Horror Trek - Music, Celebrity, Artist News. MTV.com. Pristupljeno 16. ožujka 2013.
  8. Wiederhorn, Jon. 14. rujna 2005. Mudvayne's Lost And Found Finding Band A New Audience - Music, Celebrity, Artist News. MTV.com. Pristupljeno 16. ožujka 2013.
  9. MUDVAYNE: New Single Posted Online. Blabbermouth.Net. Pristupljeno 1. svibnja 2013.
  10. Mudvayne at the MarqueeArhivirana inačica izvorne stranice od 29. lipnja 2023. (Wayback Machine) Ed Masley.
  11. MUDVAYNE: 'Lost And Found' On Track To Sell 100,000 Copies In First Week Of Release. Blabbermouth.Net. 12. travnja 2005. Pristupljeno 1. svibnja 2013.
  12. MUDVAYNE Members Feel Like 'Fish Out Of Water' At GRAMMYS. Blabbermouth.Net. 13. veljače 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. travnja 2013. Pristupljeno 19. ožujka 2013.