Sludge metal

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Sludge metal je vrsta metal glazbe, koja je općenito smatrana kao fuzija doom metala i hardcore punka, često pod utjecajem stoner rock/metal i southern rock elemenata.

Karakteristike[uredi VE | uredi]

Sludge metal spaja spore tempo dionice, žestoke ritmove i mračnu atmosferu doom metala s vrištećim vokalima i brzim tempo dionicama hardcore punka. Rezultat spoja "sporog" sa "brzim" glazbenim žanrom je proizvod s kontrastnim tempom. Žičani instrumenti (električna gitara i bas-gitara) su jako distorzirani te se često obilato koristi audio feedback za dobivanje "sludgy" (muljevit, blatnjav) zvuka. Gitarske solaže su rijetke, premda ima i iznimaka. Način sviranja bubnjeva dijeli sličnosti s bubnjanjem u hardcore punku, iako je ritam znatno sporijeg tempa - obično između 50 i 80 bpm-a. Izvikujući vokali također dijele sličnost s hardcore punkom te tekstovi pjesama, koji su pogled na društvo, obično s dozom depresije, cinizma i mizantropije, nihilizma te ironije. Mnogi sludge metal bendovi s Juga SAD-a, ugrađuju southern rock utjecaje, no potrebno je napomenuti da ne dijele svi sludge metal bendovi te karakteristike. Zbog sličnost sa stoner metalom, često je to crossover između ta dva žanra, ali sludge metal općenito izbjegava stoner metal pozitivnu atmosferu i njegovo korištenje psihodelije. Sludge metal također dijeli neke glazbene i liričke sličnosti s crust punkom (npr.Dystopia)

Stilske razlike[uredi VE | uredi]

Sludge metal ima nekolicinu široko definiranih podžanrova. Tradicionalni sludge metal je "najčišći " oblik žanra, klasificiran od bendova kao što je Crowbar. Za southern sludgecore su karakteristični blues i southern rock utjecaji, ekstremne doze distorzije, ekstremno spor tempo, te kontroverzni tekstovi puni mržnje, uključujući mizoginiju i ovisnosti o drogama. Eyehategod se smatraju osnivačima tog žanra. Izvan Louisiane, najveća sludge metal scena djeluje u North Carolini, te tamošnji bandovi obično imaju žešće punk i hardcore punk utjecaje, uključujući bandove Corrosion of Conformity, Antiseen i Buzzov*en. Važno je naglasiti da nije sav sludge metal sporog tempa, odnosno da termin sludge/doom ili doomcore označava sludge metal bandove s naglašeno sporim tempom. Atmospheric sludge metal je ambijentalno i atmosferično producirana glazba sa smanjenom agresijom, dubokoumnijim tekstovima te je ujedno i najeksperimentalni stil sludge metala. Najznačajniji predstavnici ovog podžanra su Neurosis, Isis i Cult of Luna, dok su na sam podžanr najviše utjecali bendovi kao što su Earth, Neurosis i Godflesh, umjesto rodonačelnika sludge metal žanra. Škotski post-rock bend Mogwai je također izvršio značajan utjecaj - posebice na Isis, Cult of Luna, Pelican i Callisto - korištenjem single-note delayed gitarskih riffova pomoću delay-pedale. Atmospheric sludge metal se često naziva i post-metal ili postcore, te dijeli podosta sličnosti i s drone doom i funeral doom metalom. Sludge metal je više puta križan s drugim žanrovima, kao npr. stoner metal (Electric Wizard), black metal (Unearthly Trance), death metal (Coffins), industrial (Fudge Tunnel) ili grindcore (Soilent Green).

Povijest[uredi VE | uredi]

Sludge metal se razvio iz zvuka kultnog i vrlo utjecajnog proto-sludge/grunge banda Melvins i b-strane albuma My War iz 1984. hardcore punk banda Black Flag, unatoč tomu što daleka povijest seže još od ranih albuma banda Black Sabbath - rodonačelnika doom metala iz kojeg se sludge metal kasnije razvio. Žanr su uglavnom popularizirali bendovi iz New Orleansa i ostalh dijelova juga SAD-a. U novije vrijeme, u zadnjih nekoliko godina razvio se ambijentalniji stil sludge metala, pod utjecajem drone doom, noise, post-rock i psihodelični rock glazbenih pravaca.

Traditional/Southern sludge metal (sludgecore)[uredi VE | uredi]

Mnogi bendovi su pioniri žanra ili su pod snažnim utjecajem tih bendova. Mnogi su s Juga Sjedinjenih Američkih Država.

Stoner sludge metal[uredi VE | uredi]

Ovi bendovi miješaju tipični stoner metal s tipičnim sludge metal.

Atmospheric sludge metal[uredi VE | uredi]

Mnogi se od ovih bendova mogu smatrati i post-metal izvođačima.

Ostali sludge metal bendovi[uredi VE | uredi]

 • 3D House of Beef (karakterističan spoj sludge i doom metala sporijeg tempa)
 • Baroness (sludge metal, progressive metal i alternative metal)
 • Boris (sludge metal, drone doom, stoner metal, psychedelic rock i noise rock)
 • Corrupted (sludge metal, funeral doom, drone doom i ambient)
 • Fudge Tunnel (sludge metal i industrial)
 • Gojira (sludge metal, death metal, groove metal, thrash metal i progressive metal)
 • Halo (sludge metal i industrial)
 • Lair of the Minotaur (sludge metal i thrash metal)
 • Mastodon (sludge metal, groove metal i progressive metal)
 • Moss (sludge metal i doom metal)
 • Soilent Green (sludge metal i deathgrind)
 • Unearthly Trance (sludge metal, black metal, post-metal i noise-rock)

Vidi još[uredi VE | uredi]


Jazzstubartwork.png Nedovršeni članak Sludge metal koji govori o glazbenom žanru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.