Lovers rock

Izvor: Wikipedija
Lovers rock
Stilski začetak: rocksteady, reggae, soul, R&B
Kulturni začetak: 1970-te, London, Engleska
Glazbala: bas-gitarabubnjarski kompletgitara


Lovers rock, vrsta reggae glazbe proznatljiva po romantičnom zvuku i sadržaju. Dok su ljubavne pjesme bile važni dio reggaea od kasnih 1960-ih, na stil se više fokusiralo u Londonu sredinom 1970-ih, gdje je tad dobio naziv.[1] Usprkos imenu, lovers rock nije ni podžanr rocka niti je u svezi s njime.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Povijest lovers rocka seže u zadnje dane ere rocksteadyja i rane dane reggaea, s jamajčanskim i američkim pjevačkima poput Kena Boothea, Johnnyja Nasha i Johna Holta koji su postigli međunarodni uspjeh s obradama poznatih ljubavnih pjesama.[2]

Stil je koji je išao uz londonsku reggae scenu. Predstavljao je apolitični protustav rastafarijanskom zvuku koji je tad prevladavao na Jamajci. Nastavak je soulasta i uobičajena rocksteady stila ljubavnih tema, zasnovan na pjevačima poput Altona Ellisa, koji nisu bili vrlo sretni zbog uspona rastafarijanskog reggaea.[1] Kombinirao je glatki zvuk chicaškog i philadelphijskog soula s bas linijama rocksteadyja i reggaea.[3][4] S korijenima u sound systemima iz Južnog Londona, stil je osobito bio privlačan ženama te je proizveo brojne ženske pjevačke zvijezde uključujući Carroll Thompson.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Larkin, Colin (1998) "The Virgin Encyclopedia of Reggae", Virgin Books, ISBN 0-7535-0242-9 (eng.)
  2. Thompson, Dave (2002) "Reggae & Caribbean Music", Backbeat Books, ISBN 0-87930-655-6 (eng.)
  3. "Lovers Rock", allmusic.com, Macrovision Corporation (eng.)
  4. Barrow, Steve & Dalton, Peter (2004) "The Rough Guide to Reggae", Rough Guides, ISBN 1-84353-329-4 (eng.)