2 Tone (glazbeni žanr)

Izvor: Wikipedija
2 Tone
Stilski začetak: ska - punk - reggae - novi val - rocksteady
Kulturni začetak: kasne 1970-te u Coventryju, Zapadni Midlands, Engleska
Glazbala: gitara, bas-gitara, klavijatura, truba, trombon, saksofon, bubanj
Popularnost:vrhunac je bio od 1979. do 1984. u SAD-u;[1] nešto komercijalna uspjeha u Sj. Americi i Europi
Ostale teme
2 Tone Records

2 Tone (Two Tone) je glazbeni žanr koji je nastao u Ujedinjenom Kraljevstvu kasnih 1970-ih spajanjem elemenata ska, punk rocka, rocksteadyja, reggaea i novog vala. Dobio je ime 2 Tone jer je većina sastava vremenom potpisala za 2 Tone Records. Ostale etikete u svezi s ovom diskografskom kućom su bile Stiff Records i Go Feet Records. Unutar povijesti glazbenog pravca ska, 2 Tone se svrstava kao njegov drugi val, proizvod nostalgije iz ranih 1980-ih za retro glazbom.[1] Prethodnik je trećevalne ska scene 1990-ih.

2 Tone su razvili mladi glazbenici (većinom u Coventryju, Zapadni Midlands) koji su odrastali 1960-ih slušajući jamajčansku glazbu).[2] Kombinirali su ska iz 1960-ih s ondašnjim suvremenim punkom i pop-glazbom.

Među sastave koje se smatra dijelom ovog žanra su: The Specials[1] The Selecter, The Beat,[1] Madness,[1] Bad Manners i The Bodysnatchers.

Naziv je skovao klavijaturist sastava The Specials Jerry Dammers koji je uz pomoć Horacea Pantera također kreirao fikcijski logotip Walt Jabsco koji će predstavljati pokret 2 Tone. Temeljio se na fotografiji s naslovnice jednog prijašnjeg albuma Petera Tosha. Na njoj je dodan crno-bijeli šahovnični uzorak.[3][4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e (engleski)Selvin, Joel, San Francisco Chronicle, "A brief history of ska" nedjelja, 23. ožujka 2008.
  2. (engleski) "Jerry Dammers interview by Alexis Petrides", Mojo, siječanj 2002. Pristupljeno na 2-tone.info 18. listopada 2007.
  3. (engleski) Panter, Horace. Ska'd For Life. Sidgwick & Jackson, 2007.
  4. (engleski) Staple, Neville. Original Rude Boy. Aurum Press, 2009.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]