Prijeđi na sadržaj

Loživa ulja

Izvor: Wikipedija

Loživa ulja ili mazut[1] su goriva dobivena frakcijskom destilacijom nafte, kao destilatna i/ili ostatna goriva. Govoreći generalno, loživa ulja su svi tekući naftni proizvodi koji izgaraju u pećima i kotlovima za proizvodnju topline ili se koriste u motorima za dobivanje snage, kao pogonsko gorivo u industriji, termoelektranama, brodski pogin i dr.[2] To je skupina tekućih naftnih proizvoda, smjesa ugljikovodika visokog vrelišta koja najviše služi kao visokokalorično gorivo za loženje, te je zbog toga zakonski olakšano PDV-om.

Osobine i podjela

[uredi | uredi kôd]

Loživa ulja se sastoje od dugačkih lanaca ugljikovodika, a posebno od alkana, cikloalkana i aromatskih ugljikovodika. Termin loživo ulje u užem smislu se odnosi na najteže komercijalno gorivo koje se može dobiti od sirove nafte.

Loživo ulje sadrži više frakcije destilacije nafte koje zaostaju nakon odvajanja benzina i drugih lakih sastojaka, ili pak je to ostatak pri atmosferskoj ili vakuumskoj frakcijskoj destilaciji i drugim postupcima rafinerijske preradbe nafte.

Svojstva loživih ulja određena su normama i propisima, a najznačajnija su gustoća, viskoznost (lagana, srednja i vrlo teška),[2] stinište i plamište, te udjel sumpornih spojeva (mazut s manje i mazut s više sumpora, granica je 1%),[2] koksa i pepela. Razlikuju se destilacijska ili plinska (specijalno lako i lako) i ostatna loživa ulja.

Destilacijska ulja manje su gustoće i viskoznosti i malog udjela sumpornih spojeva. Glavna namjena je kao goriva za grijanje u domaćinstvima, školama, športskim dvoranama i drugim javnim ustanovama, malim industrijskim pećima i sušarama, plastenicima, staklenicima, ITD.

Ostatna ulja mogu biti laka, srednja ili teška. Nastaju frakcionacijom naftnih destilacijskih ostataka.

U Hrvatskoj se loživa ulja dijele u nekoliko skupina s obzirom na fizikalno-kemijska svojstva i primjenu [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 2. kolovoza 2012. (Wayback Machine)[2]:

  • Ekstra lako loživo ulje (loža, lož ulje, LU EL): destilatno gorivo s primjenom u domaćinstvu i industriji, za uređaje s isparivačkim plamenicima i plamenicima na rasprskavanje bez mogućnosti predgrijavanja goriva. Dodaje mu se crvena boja kako bi se mogla onemogućiti zloupotreba. Skladišti se u podzemnim spremnicima ili u spremnicima koji nisu izloženi temperaturama nižim od točke tečenja goriva.
Značajke Jedinica Ekstra lako loživo ulje
gustoća kod 15 °C kg/m³ najviše 860
destilacija do 370 °C % v/v najmanje 95,0
točka paljenja °C više od 55,0
kinematička viskoznost kod 20 °C mm²/s 2,5 - 6,0
količina ukupnog sumpora % m/m najviše 0,5
količina vode mg/kg najviše 350
količina sedimenta mg/kg najviše 100
količina koksnog ostatka (od 10%-tnog destilata) % m/m najviše 0,30
dolnja ogrjevna vrijednost MJ/kg najniže 42
količina pepela % m/m najviše 0,02
točka tečenja 16.4. – 30.9. °C najviše 0
točka tečenja 1.10. – 31.10. i 1.3. – 15.4. °C najviše -6
točka tečenja 1.11. – 29.2. °C najviše -12
boja crvena
količina indikatora mg/L 6,0 - 9,0
  • Ekstra lako loživo ulje (LU L-I, LU L-II): kombinacija destilatnog i ostatnog goriva koje se primjenjuje za izvore topline u sustavima grijanja i industriji opremljenih s instalacijama za predgrijavanje goriva pri skladištenju i uporabi.
  • Srednje loživo ulje (LU S-I, LU S-II): ostatno gorivo koje se primjenjuje za izvore topline u industriji i energetskim postrojenjima s mogućnosti predgrijavanja pri prijenosu, skladištenju i uporabi.
  • Teško loživo ulje (mazut, bunker-ulje, LU T-I, LU T-II) je najviše zastupljeno teško loživo ulje. To je ostatno gorivo koje se primjenjuje u velikim industrijskim pećima i velikim energetskim postrojenjima s mogućnosti predgrijavanja pri prijenosu, skladištenju i uporabi. Viskozan, gust i tamnoobojen proizvod, a služi kao gorivo parnih kotlova u termoelektranama i toplanama, u indutrijskim pećima, za pogon brodskih motora i dr. Viskoznost mazuta prilagođuje se i poboljšava prethodnom toplinskom obradbom ili miješanjem ulja s manje viskoznim lakim ili srednjim loživim uljima, a potrebno je i njegovo zagrijavanje neposredno prije doziranja i raspršivanja u ložištima. Uporaba teških loživih ulja sve više se uvjetuje smanjenjem udjela nepoželjnih i ekološki nepovoljnih sumpornih spojeva.
Značajke Jedinica LU L-I LU L-II LU S-I LU S-II LU T-I LU T-II
točka paljenja °C više od 60,0 60,0 70,0 70,0 80,0 80,0
kinematička viskoznost na 50 °C mm²/s 6,0 - 20,0 6,0 - 20,0 - - - -
kinematička viskoznost na 100 °C mm²/s 2,0 - 6,0 2,0 - 6,0 6,0 - 26,0 6,0 - 26,0 26,0 - 45,0 26,0 - 45,0
količina ukupnog sumpora % m/m najviše 1,0 2,0 1,0 2,8 1,0 3,0
količina vode % v/v najviše 0,3 0,3 0,5 0,5 1,0 1,0
količina vode i sedimenta % v/v najviše 0,5 0,5 1,0 1,0 1,5 1,5
količina koksnog ostatka % m/m najviše 8 8 15 15 18 18
dolnja ogrjevna vrijednost MJ/kg najniže 41 41 40 40 39 39
količina pepela % m/m najviše 0,15 0,15 0,20 0,20 0,20 0,20
točka tečenja °C najviše 30 30 40 40 50 50

Laboratorijska analiza LUEL

[uredi | uredi kôd]

Standard i granične vrijednosti na poveznici

Fizikalna svojstva

[uredi | uredi kôd]
  • Gustoća: Ova vrijednost određuje koliko je gorivo teško u odnosu na njegov volumen. Niža gustoća znači da će gorivo lakše teći kroz cijevi i pumpe.
  • Destilacija do 370°C: Ovaj parametar pokazuje koliki postotak goriva će ispariti na temperaturi od 370°C. Viši postotak znači bolje isparavanje i lakše paljenje goriva.
  • Točka paljenja: Najniža temperatura na kojoj para goriva može se zapaliti od plamena. Viša točka paljenja znači veću sigurnost pri rukovanju gorivom.
  • Kinematička viskoznost: Mjera otpornosti tekućine na tečenje. Niža viskoznost znači da će gorivo lakše teći.
  • Točka tečenja: Najniža temperatura na kojoj gorivo još uvijek može teći. Ovaj parametar je važan za upotrebu goriva tijekom zimskih mjeseci.

Kemijska svojstva

[uredi | uredi kôd]
  • Količina ukupnog sumpora: Sumpor je nečistoća koja može uzrokovati koroziju i povećati emisije štetnih tvari. Niži sadržaj sumpora je poželjniji.
  • Količina vode: Prisutnost vode u gorivu može uzrokovati probleme pri sagorijevanju i koroziju.

Količina sedimenta: Sediment su čestice koje se talože na dnu spremnika. Veća količina sedimenta može začepiti filtere i mlaznice.

  • Količina koksnog ostatka: Koks je čvrsti ostatak koji ostaje nakon sagorijevanja goriva. Manja količina koksa znači manje naslaga u kotlu ili peći.
  • Količina pepela: Pepeo su mineralne tvari koje ostaju nakon sagorijevanja. Veća količina pepela može uzrokovati koroziju i začepljenje.

Ostale karakteristike

[uredi | uredi kôd]
  • Donja ogrjevna vrijednost: Ovo predstavlja količinu energije koja se oslobađa potpunim sagorijevanjem jednog kilograma goriva.
  • Boja: Boja goriva može biti indikator njegove kvalitete.
  • Količina indikatora: Indikatori se dodaju gorivu kako bi se olakšalo otkrivanje curenja.

Svaka od navedenih karakteristika ima svoju graničnu vrijednost, što znači maksimalnu dozvoljenu količinu ili minimalnu dozvoljenu vrijednost. Ove granične vrijednosti su propisane standardima kako bi se osigurala kvaliteta goriva i zaštita okoliša. Ekstra lako loživo ulje je visokokvalitetno gorivo koje se koristi za grijanje. Njegove karakteristike su precizno definirane standardima kako bi se osigurala njegova sigurnost, učinkovitost i minimalan utjecaj na okoliš.

Proizvodnja i transport loživog ulja u Hrvatskoj

[uredi | uredi kôd]

U Hrvatskoj danas loživo ulje proizvodi INA d.d. u Rafineriji nafte Rijeka. Loživo ulje transportira se autocisternama, vagonskim cisternama i tankerima.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Hrvatska enciklopedija Iz turkmenskog preko ruskog.
  2. a b c Proleksis