M47 Patton

Izvor: Wikipedija
M47 Patton

M47 Patton u muzeju

Namjena Srednji tenk
Zemlja porijekla SAD
Povijest proizvodnje
Proizvođač Detroit Tank Plant, American Locomotive Company
Proizvodnja 1951. - ?
Borbena povijest
Uveden u uporabu 1952.
Svojstva
Dužina 8,51 m (sa topom naprijed)
6,31 (bez topa)
Širina 3,51 m
Visina 3,35 m (sa 12,7 mm AA MG)
3,02 (bez 12,7 mm AA MG)
Masa 46,17 tona (borbena)
42,13 (prazan)
Posada 5 (vozač, zapovjednik, punitelj, topnik i pomoćni vozač)
Oklop i naoružanje
Oklop čelične ploče,
debljine 101 mm maksimalno
Osnovno naoružanje 90 mm M36 top
Sekundarno naoružanje 2x 7,62 mm
1x 12,7 mm strojnica
Pokretljivost
Pogon benzinski, zrakom hlađeni Continental AV-1790-5B series V-12

810 KS (600 kW)

Ovjes torzijske poluge
Brzina 48 km/h
Snaga/težina 17,54 KS/tona
Doseg 130 km
Specifikacije preuzete sa:[1] - 29.8.2009.

M47 Patton je američki srednji tenk nastao početkom 1950-ih i bio u službi američke vojske do kasnih 1980-ih. Tenk pripada Patton obitelji tenkova koja je imenovana prema generalu George S. Pattonu, zapovjednikom američke Treće armije tijekom Drugog svjetskog rata. Tenk je nastao kao nastavak razvoja M46 Patton tenka. M47 je bio glavni tenk američke kopnene vojske i marinaca zamišljen kao zamjena za M46 Patton i M4 Sherman tenkove.[2][3] Zbog svog kratkog vijeka u službi nije sudjelovao u niti jednom ratu koji je vodio SAD. Prodani su u mnoge zemlje svijeta, većinom članice NATO saveza.[4]

Razvoj[uredi | uredi kôd]

Razvoj tenka M-47 Patton II započet je 1949. Riječ je o konvencionalnoj konstrukciji, s kupolom vrlo izdužena oblika, postavljenom više prema naprijed, s hodnim dijelom bez bočnih štitnika. U prednjem dijelu unutrašnjosti nalazili su se vozač i rukovatelj strojnice, a iza njih su u središnjem dijelu kupole bili zapovjednik, ciljatelj i punitelj, s motorno-transimisijskim dijelom u pozadini. Na tenku su četiri ulazna otvora i dva na podu za spašavanje posade u borbenim uvjetima.

Tenk ima ugrađen četverotaktni dvanaestocilindrični, zrakom hlađeni benzinski motor Continental AV-1790-5A, maksimalne snage 800 KS. Zbog velike potrošnje tenk je imao polumjer kretanja do 130 km. Imao je i manji pomoćni benzinski motor s generatorom električne energije od 10 kW. Tenk imao hidrauličnu transmisiju tipa Allison s dva stupnja za naprijed i jednim stupnjem za nazad. Upravljački mehanizam se sastoji od jedne poluge za upravljanje lijevo i desno, gasa i kočnice. Hodni dio čine i šest potpornih kotača, tri kotača gusjenica s po jednim kompenzirajućim kotačem sa svake strane za natezanje gusjenica. Postoje dvije izvedbe gusjenica. Jedna s gaznim slojem od čelika i druga s gaznim slojem od pune gume, pa su se tenk može kretiti po prometnicama bez oštečivanja istih.

Ukupna zapremina oklopljenog prostora bila je 18 m2, debljine oklopa od 22,2 do 101,6 mm. Kupola je bila debljine 101,6 mm naprijed, 63,5 mm bočno i 76,2 mm zadnjeg dijela.

Osnovno naoružanje je top M-36 90 mm. Top nije imao žiroskopsku stabilizaciju i prije svakog ispaljenja granate trebalo je zaustaviti tenk. Pokretanje topa bilo je ručno ili elektrohidraulično. Pomoćno naoružanje bile su dvije zračno hlađene strojnice Browning M1919 kalibra 0.30 i jedna strojnica Browning M2 kalibra 0.50 koja se nalazila izvana na kupoli tenka. Jednom strojnicom kalibra 0.30 rukovao je mitraljezac koji se nalazio kraj vozača tenka, a druga strojnicu istog kalibra bila je spregnuta s topom. Spregnutom strojnicom rukovao je topnik koji je za nišanjenje koristio optički nišan topa, a za okidanje se koristio električnim okidačem.[5]

M47 Patton u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Osim tenkova M4, tada zapadno orijentiranoj Jugoslaviji isporučeno je tijekom pedesetih godina i 319 primjeraka prvog poslijeratnog američkog modela Patton II M-47, nakon što su Amerikanci razvili mnogo bolju verziju M-48. Osamdesetih godina ti su tenkovi povučeni u pričuvu i bili su dodijeljeni Teritorijalnoj obrani (TO).

 Tijekom 1980. godine, nakon smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, jedna oklopna bojna od dvadesetak tenkova, sačinjena od dvije satnije bila je razmještena i ukopani oko piste beogradskog aerodroma Surčin. Tamo su se nalazili radi osiguranja aerodroma do rujna iste godine.

U Domovinskom ratu tenkovi su rabljeni u postrojbama Hrvatske vojske, ali i na neprijateljskoj strani.

Tenkovi Patton dovezeni su 1990. s poligona na području grada Knina, gdje su rabljeni kao mete, a uređeni su i obnovljeni u Cetinki. Ciljničke uređaje za ovaj tenk Hrvatskoj vojsci donirala je Slovenija 1991. Tim tenkovima se Hrvatska vojska koristila od 1991. na Dubrovačkom ratištu, duž cijelog Južnog bojišta i u operacijama u Bosni te zaključno u operaciji Oluja 1995.[5]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
  1. http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/m47-specs.htm Globalsecurity spec.
  2. http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/m47.htm Globalsecurity.com
  3. http://www.pattonhq.com/m47files.html
  4. http://www.militaryfactory.com/armor/detail.asp?armor_id=33 Militaryfactory.com
  5. a b Hrvatski vojnik broj 225. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. ožujka 2009. Pristupljeno 30. kolovoza 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi M47 Patton
Nedovršeni članak M47 Patton koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.