MAN SE

Izvor: Wikipedija
MAN SE
Vrsta Europsko društvo
Osnovana 1758.
Sjedište Dachauer Straße 667
80995 München, Njemačka
München , Njemačka
Ključne osobe Alexander Vlaskamp, Murat Aksel, Friedrich Baumann, Michael Kobriger, Inka Koljonen, Arne Puls, Dr. Frederik Zohm[1]
Predsjednik Alexander Vlaskamp[1]
Djelatnost(i) automobilska
Proizvodi gospodarska vozila, dizelski motori
Prihod 10,9 mlrd. EUR (2021.)
Operativni prihod 249 mil. EUR (2021.)
Broj zaposlenih 53.824
Holding tvrtka Traton SE
Divizije Neoplan, Scania
Vlasnik Volkswagen Grupa
Web stranica man.eu

MAN SE (kraće MAN) njemačka je tvrtka za proizvodnju i inženjering sa sjedištem u Münchenu u Njemačkoj. Njegova primarna proizvodnja su komercijalna vozila i dizelski motori kroz tvrtke MAN Truck & Bus i MAN Latin America. MAN je u većinskom vlasništvu tvrtke Traton SE, podružnice za teška gospodarska vozila proizvođača automobila Volkswagen Grupe. U kolovozu 2021., Traton je formalno spojio MAN SE u Traton SE, što znači da je tvrtka MAN SE trenutno u izravnom vlasništvu Tratona, te samim time više ne postoji kao samostalna tvrtka.

Volkswagenova akvizicija[uredi | uredi kôd]

U srpnju 2011. godine Volkswagen Grupa je stekla 55,9% glasačkih udjela i 53,7% dioničkog kapitala u MAN-u. U iščekivanju regulatornog odobrenja, Volkswagen je planirao spojiti MAN SE i Scania AB kako bi stvorio najvećeg europskog proizvođača kamiona. Grupa je spajanjem planirala uštedjeti oko 400 milijuna eura godišnje, uglavnom objedinjavanjem procesa nabave. Regulatorno odobrenje je izdano, a preuzimanje je završeno u studenom 2011. godine. U travnju 2012. MAN SE je objavio da je Volkswagen Grupa povećala svoj udio na 73,0% glasačkih udjela i 71,08% dioničkog kapitala. Dana 6. lipnja 2012. godine Volkswagen Grupa je objavila da je povećala svoj udio glasačkih prava u MAN SE na 75,03%, stvarajući put za sklapanje sporazuma o dominaciji. Od siječnja 2019., MAN-ov odjel Power Engineering, sastavljen od MAN Energy Solutions (bivši MAN Diesel i Turbo) i MAN SE-ov udio od 76% u RENK AG prodani su Volkswagen Grupi, ostavljajući MAN SE kao holding kompaniju za jedinice komercijalnih vozila, a MAN Truck & Bus, i MAN Latin America, pod odgovornošću Volkswagenove podružnice, Traton SE. U ožujku 2019. godine MAN SE je objavio da 94,36% njegovih dionica drži Traton SE. U veljači 2020. godine Traton je objavio da namjerava spojiti MAN SE s Tratonom kako bi pojednostavio ukupnu strukturu. Kao rezultat spajanja, MAN Truck & Bus, Scania AB i Volkswagen Caminhões e Ônibus postat će u potpunom vlasništvu, izravne podružnice Tratona. U rujnu 2020. godine tvrtka je objavila da će otpustiti više od 9500 radnika u svom odjelu MAN Truck & Bus, kao rezultat ekonomskih učinaka pandemije COVID-19. Tvrtka je napravila iskorak kako bi do 2023. godine ostvarila uštedu od 1,8 milijardi eura.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b [1]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]