Floret

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Italo Santelli (lijevo) i Jean-Baptiste Mimiague izlažu tehnike mačevanja floretom na Olimpijskim igrama 1900.

Floret (engleski: foil, francuski: fleuret) oružje je koje se koristi u sportskom mačevanju, lagani sportski mač s ravnom oštricom.

Savitljiv je, ima pravokutni presjek i teži manje od pola kilograma. Kao i kod mača, bodovi se osvajaju samo kontaktom s vrhom, koji je, na turnirima s električnim bodovanjem, zatvoren gumbom s oprugom za signaliziranje kontakta. Uniforma mačevaoca kod floreta prekrivena je lamama (prsluk, električno ožičen za registraciju valjanih pogodaka). Floret je najčešće korišteno oružje u mačevalačkim natjecanjima.[1]

U sportskom mačevanju natjecatelji se bore mačem, sabljom ili floretom.

Prema međunarodnim propisima utvrđene su dimenzije sve tri vrste oružja. Duljina mača je 110 cm (oštrica − 90 cm), težina do 770 g, duljina sablje do 105 cm (minimalna masa 500 g), a floret 110 cm (oštrica 90 cm, a težina do do 500 g).

Mačem se napada cijelo tijelo, sabljom samo do bokova, a floretom - prsa, trbuh i leđa. Vrhovi oružja moraju biti otupljeni ili prekriveni kuglom, a borci su zaštićeni maskom, oklopom i rukavicama.

Iako floret kao tupo oružje za vježbanje mačevanja datira još iz 16. stoljeća (primjerice, u Hamletu Shakespeare piše "neka se donesu floreti"[2]), njegova upotreba kao sportskog oružja novijeg je datuma. Koristio se u Francuskoj kao oružje za vježbanje sredinom 18. stoljeća za vježbanje brzoga i elegantnoga mačevanja. Mačevaoci su tupili vrh omotavajući foliju oko oštrice ili pričvršćujući gumb ("cvijet", francuski fleuret) na vrh. Osim vježbanja, neki su mačevaoci skidali zaštitu i koristili oštar floret za dvoboje. Njemački studenti usvojili su praksu u akademskom mačevanju i razvili Pariser ("pariški") mali ubodni mač za Stoßmensur ("ubodni mensur").

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Fencing competition types: Foil, Sabre, and Epee Active SG Circle Preuzeto 4. veljače 2024.
  2. William Shakespeare, Hamlet, Act V, Scene II.