Mahafaly

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tradicionalni grob Mahafalyja

Mahafaly, jedan od 18 naroda Madagaskara s 294 000 [1]pripadnika (1,6% stanovnika države)[2], koji žive na krajnjem jugozapadu otoka uz obale Mozambičkog kanala u pokrajini Atsimo-Andrefani.[2] Njihovo ime na malgaškom znači oni koji se drže tabua koji ih čine sretnim.[2] Kao i većinski Merine govore malgaškim makrojezikom, ali svojim dijalektom.[3] Pretežno ispovijedaju animizam i kršćanstvo.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Zemljovid rasprostranjenosti malgaških etničkih skupina

Mahafaly su mala etnička skupina koja se doselila na Madagaskar iz Afrike u 12. stoljeću. Tijekom 16. stoljeća malgaška plemena počela su osnivati svoja kraljevstva. Među Mahafalyjima su u to doba postojali klanovi zemljoposjednika koji su željeli osigurati prevlast nad svojim zemljama i nadzirati svoje potčinjene i robove. Kraljevi su bili iz jedne jedine dinastije Maroserane, koja je bila u krvnom srodstvu s vladarima iz susjednih kraljevstava Sakalava i Antanosija. Svi klanovi tvrdili su za sebe da vode podrijetlo od Zafi-Raminija (doseljenika arapskog podrijetla koji su se naselili na jugoistočnu obalu Madagaskara). Plemenska aristokracija Bara i Antandroyja također je tvrdila potječe od Zafi-Raminija, i da su na taj način srodnici Mahafalyja.[4]

Početkom 19. stoljeća postali su dio Kraljevstva Merina, ali su praktično nastavili živjeti po svome u svom siromašnom kraju.

Zemljopisna rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Ozemlje naroda Mahafaly nalazi se na jugozapadnoj obali Madagaskara između rijeka Onilahi i Menarandre. To je veliko područje površine 45.000 km ²[2], surov vapnenački plato s vrlo malo raslinja zbog iznimno malo kiše koje padne manje od 50 cm/m.[4]

Uglavnom su Mahafaly nomadski pastiri, ali uzgajaju i kukuruz i manioku.

Običaji i kultura[uredi | uredi kôd]

Nadgrobni spomenici Mahafalyja imaju brojne skulpture zvane aloalo, koje podižu iznad samih grobova. One su ukrašene geometrijskim motivima i prizorima iz života pokojnika. Grobove su ukrašavali i rogovima zebua, a količina rogova označavala je bogatstvo pokojnika i njegove obitelji. Tako je grob kralja Tsiampodija bio ukrašen pomoću 700 rogova.[4]Riječ aloalo na malgaškom jeziku znači "glasnik" -"posrednik", oni simbolično povezuju svijet živih i mrtvih.

Mahafaly imaju vrlo karakteristične tetovaže i frizure, a poznati su i po svom nakitu i drvenim skulpturama.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]