Mahafaly

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tradicionalni grob Mahafalyja

Mahafaly, jedan od 18 naroda Madagaskara s 294 000 [1]pripadnika (1,6% stanovnika države)[2], koji žive na krajnjem jugozapadu otoka uz obale Mozambičkog kanala u pokrajini Atsimo-Andrefani.[2] Njihovo ime na malgaškom znači oni koji se drže tabua koji ih čine sretnim.[2] Kao i većinski Merine govore malgaškim makrojezikom, ali svojim dijalektom.[3] Pretežno ispovijedaju animizam i kršćanstvo.

Povijest[uredi VE | uredi]

Zemljovid rasprostranjenosti malgaških etničkih skupina

Mahafaly su mala etnička skupina koja se doselila na Madagaskar iz Afrike u 12. stoljeću. Tijekom 16. stoljeća malgaška plemena počela su osnivati svoja kraljevstva. Među Mahafalyjima su u to doba postojali klanovi zemljoposjednika koji su željeli osigurati prevlast nad svojim zemljama i nadzirati svoje potčinjene i robove. Kraljevi su bili iz jedne jedine dinastije Maroserane, koja je bila u krvnom srodstvu s vladarima iz susjednih kraljevstava Sakalava i Antanosija. Svi klanovi tvrdili su za sebe da vode podrijetlo od Zafi-Raminija (doseljenika arapskog podrijetla koji su se naselili na jugoistočnu obalu Madagaskara). Plemenska aristokracija Bara i Antandroyja također je tvrdila potječe od Zafi-Raminija, i da su na taj način srodnici Mahafalyja.[4]

Početkom 19. stoljeća postali su dio Kraljevstva Merina, ali su praktično nastavili živjeti po svome u svom siromašnom kraju.

Zemljopisna rasprostranjenost[uredi VE | uredi]

Ozemlje naroda Mahafaly nalazi se na jugozapadnoj obali Madagaskara između rijeka Onilahi i Menarandre. To je veliko područje površine 45.000 km ²[2], surov vapnenački plato s vrlo malo raslinja zbog iznimno malo kiše koje padne manje od 50 cm/m.[4]

Uglavnom su Mahafaly nomadski pastiri, ali uzgajaju i kukuruz i manioku.

Običaji i kultura[uredi VE | uredi]

Nadgrobni spomenici Mahafalyja imaju brojne skulpture zvane aloalo, koje podižu iznad samih grobova. One su ukrašene geometrijskim motivima i prizorima iz života pokojnika. Grobove su ukrašavali i rogovima zebua, a količina rogova označavala je bogatstvo pokojnika i njegove obitelji. Tako je grob kralja Tsiampodija bio ukrašen pomoću 700 rogova.[4]Riječ aloalo na malgaškom jeziku znači "glasnik" -"posrednik", oni simbolično povezuju svijet živih i mrtvih.

Mahafaly imaju vrlo karakteristične tetovaže i frizure, a poznati su i po svom nakitu i drvenim skulpturama.[4]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Mahafaly of Madagascar (engleski). Joshua project pristupljeno 5. prosinca 2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Peoples of the Tsaratamana Massif and the Southwest (engleski). Country Studies pristupljeno 5. prosinca 2015.
  3. Languages of Madagascar (engleski). SIL International pristupljeno 5. prosinca 2015.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Mahafali (španjolski). Ikuska Libros, S.L. pristupljeno 5. prosinca 2015.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]