Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija

Majka Angelica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Majka Angelica rođena kao Angelica Antoinette Rizzo (Canton, Ohio, SAD, 20. travnja 1923.Hanceville, Alabama, SAD, 27. ožujka 2016.), katolička časna sestra klarisa iz reda klarisa trajnog klanjanja. Za života, bila je jedna od najpoznatijih katoličkih ličnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.[1] Osnovala je katoličku televiziju EWTN (koja je s vremenom postala najveća katolička televizijska mreža na svijetu)[2] i radijsku mrežu postaja WEWN, katoličke internetske portale i novine. Trideset godina imala je svoju emisiju na tv-u "Majka Angelica uživo". Dala je sagraditi Svetište Presvetog Oltarskoga Sakramenta u Hancevillu u Alabami.

Majka Angelica rođena je kao Rita Antoinette Rizzo u Cantonu u državi Ohio 1923. godine u vrlo siromašnoj obitelji talijanskog porijekla. Bila je jedino dijete Johna i Helen Mae Rizzo i odrasla je tijekom Velike depresije. Kad je Rita imala pet godina, otac je napustio obitelj; roditelji su se razveli 1929. godine. O njoj su brinuli baka i djed s majčine strane. Njena majka teško je nalazila posao i patila je od depresije nakon bračnog brodoloma. Djed je doživio srčani udar i bio paraliziran.

Nije imala velikih uspjeha u školi i bila je mažoretkinja. Nikada nije bila u ljubavnoj vezi, jer je imala traume od neuspjelog braka svojih roditelja pa se nije htjela u ništa slično upuštati.[3] Po završetku škole 1941. godine razboljela se od želučane bolesti, zbog koje je trpjela velike bolove. Godine 1943. godine susrela se sa vjernicom Rhodom Wise iz njenog rodnog grada, koja je imala vjerske objave i stigme. Preporučila joj je, da moli devetnicu Bogu za ozdravljenje po zagovoru sv. Male Terezije. Deveti dan ozdravila je od želučane bolesti i više nije trpjela bolove. Bilo je još bolesnika, koji su ozdravili uz pomoć Rhode Wise i nakon smrti proglašena je službenicom Božjom. Ovo joj je iskustvo produbilo vjeru, osjetila je vjerski poziv pa je 15. kolovoza 1944. ušla u samostan siromašnih klarisa trajnog klanjanja kao postulantica u Clevelandu. Između ostalog, radila je u praonici rublja, pekla kruh, služila na oltaru i radila u samostanskoj kuhinji. Dana, 2. siječnja 1953. položila je vječne zavjete kao časna sestra. Dobila je redovničko ime "sestra Marija Angelica od Bezgrješnog začeća" (eng. Sister Mary Angelica of the Annunciation).

Dana, 20. svibnja 1962., Majka Angelika osnovala je novi samostan Gospe od Anđela za svoj red u Irondaleu u Alabami s ciljem da pomaže Afroamerikancima. Prvu knjigu objavila je 1972. godine. 1976. godine počela je proizvoditi i emitirati televizijske programe u garaži u svom samostanu. Vjeruje se da je ovo početak televizijske mreže EWTN (Eternal Word Televion Network). Smješten u alabamskom protestantskom biblijskom pojasu, EWTN je sve više postajao glas sjevernoameričkih katolika. Prije osnivanja svoje televizije, gostovala je na drugoj televiziji, sve dok ta televizija nije objavila film, koji je smatrala uvredom za vjernike usprkos njenom protestu i nakon toga je izjavila ravnatelju te televizije, da će osnovati vlastitu televiziju, što je i učinila.

EWTN postala je glas konzervativnih i tradicionalnih katolika, promičući učenja pape Ivana Pavla II. S vremenom je ETWN dostigao 264 milijuna gledatelja širom svijeta.[4] Osnovala je i katoličku radijsku mrežu WEWN (Worldwide Eternal Word Network) s 215 radijskih postaja širom svijeta. Proslavila se vlastitom tv-emisijom "Majka Angelica uživo", koju je vodila oko trideset godina. Bila je poznata po načinu na koji je uspjela sastaviti brz odgovor, izreći ironičnu primjedbu ili u svojoj mudrosti nabaciti dosjetku koja bi uhvatila slušatelja nespremnog.[5]

U kasnu jesen 2001. Majka Angelika pretrpjela je dva moždana udara. Povodom svog 80. rođendana u travnju 2003., imala je posljednji nastup na televiziji. Od tada se prethodni programi (poput talk showa Majka Angelika uživo i Sveta krunica s Majkom Angelikom i redovnicama) redovito ponavljaju.

Papa Benedikt XVI. dodijelio joj je odlikovanje Pro Ecclesia et Pontifice 4. listopada 2009. za njen predan rad.[6]

U veljači 2016. papa Franjo poslao joj je poruku za vrijeme putovanja na Kubu: "Majci Angelici s mojim blagoslovom i tražim te da moliš za mene, jer mi je to potrebno. Bog te blagoslovio Majko Angelica."[7]

Majka Angelika umrla je 27. ožujka 2016. u 92. godini na Uskrs, nakon duge i vrlo teške bolesti. Mnogo je patila zbog svoje bolesti i vjerovala je, da preko te patnje može spasiti svoju i druge duše, preporučujući svoje patnje Isusu i sjedinjujući svoje patnje s Njegovim.[8]

Izvori[uredi | uredi kôd]